Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Hundägare, sluta skrämma din hund

Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Våra hundar är högt specialiserade på att kommunicera och leva med oss människor. Bli i stället den trygga och stabila punkt som din vovve förtjänar.

Jag blir så oerhört sorgsen när jag ser dig hundägare stå hotfullt böjd över din hund och skälla ut den efter noter. Din röst är hög och hotfull och din kropp tornar upp sig över den lilla varelsen som till slut ser så tillintetgjord ut att den vill sjunka genom marken. Han är både rädd och uppgiven. Vet inte vad han gjort för "fel" och ännu mindre hur han kan få dig att tycka om honom igen. Så han kryper ihop och gör sig så liten som möjligt och hoppas att det snart är över.

Känner du dig duktig nu? Som en bra "flockledare" med en undergiven hund som respekterar dig? Är det okej med dig att ha en hund som lyder av rädsla istället för tillit? Vad är viktigast? En trogen vän som följer dig vart du än går för att han avgudar dig? Eller att du kan visa för dig själv och andra att du lyckats kuva en i grunden glad och sorgfri själ som nu blint lyder varje kommando?

Jag skulle allra ödmjukast vilja så ett frö. Tänk om du istället skulle kunna bygga upp så mycket förtroende att din hund gladeligen och tacksamt gör allt för att få till ett bra samarbete? Tänk om du med minimalt bestämmande kan få en harmonisk och kärleksfull relation till din hund?

Det är inte alltid lätt och man måste ha tålamod, men om man bryr sig om sin hund vill man ju inget hellre. Det finns flera bra handböcker som kan hjälpa dig, skrivna av till exempel Per Jensen, Åsa Ahlbom, Anders Hallgren och Kenth Svartberg. Läs på – och förstå din hund!

Våra hundar är högt specialiserade på att kommunicera och leva med oss människor. De ser upp till oss, är beroende av oss och vill inget hellre än att samarbeta och leva sitt korta liv i en trygg och fungerande familj. Behandla inte din hund baserat på uråldriga och helt felaktiga antaganden om hundars beteende och förmåga till tankar och känslor.

Bli i stället den trygga och stabila punkt som din vovve förtjänar. Den väntar troget och tålmodigt på att du ska inse djupet av dess väsen och första språket på vilket den försöker tala med dig. Till exempel: föreställ dig att din hunds envisa och djupa stirrande in i dina ögon inte alltid är en simpel önskan om mat - utan ofta ett innerligt uttryck för sin tillgivenhet? Vill du verkligen missa det?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.