Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hur-hjalper-man-bast-fattiga-manniskor/

Insändare

Insändare. Hur hjälper man bäst fattiga människor?

Bästa sätt att hjälpa fattiga människor är på plats i de fattiga länderna.

Ja, man bör nog ställa sig frågan varför folk vill införa ett tiggeriförbud? Är det för att svenskar generellt är inskränkta, egoistiska eller bara elaka? Är det för att svenskar i allmänhet inte förstår att det finns fattiga människor i andra länder eller andra delar av världen?

Jag tror att gemene svensken varken är imbecill eller ignorant. Poängen är att vi har skapat skattefinansierade institutioner i Sverige som har till uppgift att se till att svenskar eller personer med uppehållstillstånd har tak över huvudet och mat i magen och därmed är problemet löst. Att det finns människor i Europa eller i övriga delar av världen som inte har liknande institutioner i sina hemländer är något som åligger dessa stater att hantera (många av de fattiga länderna är medlemmar av EU och eller FN, där skulle man kunna utöva påtryckningar).

Sverige kan inte ta på sig det ansvaret för hela mänskligheten (varken moraliskt eller ekonomiskt). Att det råkar befinna sig en mycket liten del av världens fattiga som lever som tiggare i Sverige gör varken till eller från i det stora hela. Ska vi då inte hjälpa de som är på plats här genom att låta dem tigga? Nej, det ska vi inte, eftersom hela frågan då reduceras till ett logistikproblem. Det vill säga de som är här, och lever under vidriga förhållanden, får vara kvar men de som inte tagit sig hit, de finns inte.

Frågan måste hanteras på ett helt annat sätt, och det bästa sättet är att påverka de stater som inte hanterar fattigdom eller diskriminering på ett bra sätt är – försöka att påverka på plats genom att demonstrera i diktaturer, hjälpa lokala demokratigrupper, påverka parlamenten i de länder som har sådana och så vidare. Det gör nog minimalt med nytta att skriva en insändare i en svensk dagstidning. En idé kan vara att starta ett upprop för att hjälpa till som aktivist på plats i de fattiga länderna, vilka av Sveriges modiga kulturarbetare antar utmaningen?