Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 20:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hur-kan-man-slappa-en-sa-forvirrad-person/

DN Åsikt

DN Åsikt. Hur kan man släppa en så förvirrad person?

Foto: Alamy

Hur kan vården släppa en människa som hallucinerar, har dålig balans och inte vet var han är? Lagar om tvångsvård bör inte bara kunna användas om någon är självmordsbenägen.

Rätta artikel

Min dotters pappa L håller på att utveckla demens, men bor ensam hemma fortfarande. Sista veckan har han varit helt förvirrad och haft paranoida tankar. För en vecka sedan sent på kvällen ringer polisen och meddelar att de hade hittat honom ute och han visste inte var han var och var han bodde. Polisen hade tagit honom hem. Nästa dag ringde min dotter sin pappa som pratade helt förvirrat. Jag ringde efter ambulans för att få honom till sjukhus. Magnetkamera visade inget men han lades in på avdelningen för observation.

Han fortsatte med sitt förvirrade prat och ville inte vara kvar på sjukhuset. Han släpptes dock ut. Man får inte vårda någon mot sin vilja fick vi höra. Efter bara ett par timmar ringer min telefon. En man hade hittat honom nära hans bostad. Dock hittade han inte hem. Och så fortsatte det. Den ena efter den andra ringer och berättar att de har hittat L som inte vet var han bor eller hur han tar sig in.

På söndagsmorgonen ringer polisen igen. Den här gången hade de hittat honom på Söder irrande runt. Dock kördes han hem. Polisen ville bara veta koden till ytterdörren, för L kommer inte ihåg den. Jag ber att han ska köras till sjukhus i stället och berättar hur veckan har varit, men nej. Polisen får inte göra så.

Vid 22 på söndagskväll ringer läkaren från akuten på S:t Göran. L hade ramlat. L blev kvar på sjukhuset till nästa dag då han släpptes ut eftersom han inte ville vara där. Dock hittade han inte ut utan irrade runt i sjukhuskorridorer tills ordningsvakten hittade honom och ringde till mig. Han ska inte ut, sa jag. Men jag pratade för döva öron.

Tre timmar senare ringer en man som har hittat honom liggandes på marken. L hade ramlat igen. Jag ringde polisen. De hittar honom snabbt och ringer till mig att de tänker köra honom hem. Nej, han har inte hemnycklar kvar och dörren är låst. Jag ber att de kör honom till psykakuten och det gjorde de, men glömde informera oss. Vid det här laget har L tappat bort nycklar, mobilen, körkortet. Ramlat flera gånger och slagit knän och panna...

Efter en veckas helvete är L nu intagen för utredning. Men min undran är: Hur kan man släppa ut en människa som hallucinerar, har dålig balans, inte vet var han är eller vilken månad eller år det är? Jag ifrågasätter läkarens kompetens som skrev ut honom.

Jag ifrågasätter även polisens agerande när de gång på gång kör honom hem trots att han bor ensam och inte kan ta hand om sig själv. Jag ifrågasätter lagar som säger att man inte kan tvångsvårda någon om man inte är självmordsbenägen.

Det har varit en helvetets vecka som inte hade behövt bli så om han inte hade skrivits ut första gången.