Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hur-lange-ska-kvinnorna-fortsatta-vara-fattigpensionarer/

DN Åsikt

DN Åsikt. Hur länge ska kvinnorna fortsätta vara fattigpensionärer?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur kan vi fortfarande ha ett allmänt pensionssystem där majoriteten av kvinnorna blir fattigpensionärer? Hur kan en feministisk regering fortsätta med retoriken att de ojämlika pensionerna är kvinnornas fel? Regeringen är ju faktiskt ansvariga för hur socialförsäkringarna samverkar och vilka incitament dessa skapar.

När pensionssystemet gjordes om 1999 kan man tänka sig att det skulle skapa en ny förståelse för ojämlika löner och detta skulle uppröra kvinnorna så mycket att löneskillnaderna skulle utplånas – männen skulle tvingas ta halva hemansvaret och hokus pokus, ett jämställt arbetsliv. Så blev det inte riktigt.

Kvinnor har fortfarande 2/3-delar av männens löner, vilket i vårt ”rättvisa” system leder till att kvinnor får 2/3 av männens pension. Vad detta betyder i verkligheten är att drygt hälften av kvinnorna är fattigpensionärer och enligt prognoserna skall det bli värre.

Föräldraförsäkringen anses vara en bov i dramat när det gäller kvinnors pension. Regeringen anser att om pappor var hemma mer så skulle pensionen jämnas ut på nolltid. Är det verkligen att papporna jobbar för mycket som är problemet eller är det att kvinnor jobbar för lite? Själva föräldraförsäkringen är utformad på ett sådant sätt att föräldrar uppmanas att vara hemma länge, längst i världen, och föda barn tätt för att få bibehållen föräldrapeng.

Detta är problematiskt för regeringen, den signalerar helt enkelt till föräldrar att det är en ”bra affär” att föda många barn tätt och att vara hemma länge. Vi lever i en värld där, hur gärna politikerna än vill ändra på det, det fortfarande är kvinnorna som blir gravida och detta vet alla arbetsgivare också.

Vilken arbetsgivare satsar på en kvinna som är gravid med sitt första barn när sannolikheten att hon blir borta tre av de närmaste fyra åren är överhängande? Hur långt efter i karriären hamnar hon? Kommer hon efter i lön? Det behövs ingen forskare eller utredning för att besvara den frågan. Även om Unionen nyligen publicerade en som visade att 23% av föräldralediga kvinnor hamnade utanför lönerevideringen mot 8% av männen.

Ytterligare en avgörande faktor till kvinnors lägre livslön är att de har en benägenhet att välja yrken med offentlig arbetsgivare. De får låga löner, tvingas ofta till deltid mot sin vilja och deras tjänstepensionsavtal är sämre eller avsevärt sämre än för de som jobbar i den privata sektorn.

Beräkningar som DN gjort visar att det kommer att ta ytterligare 85 år innan vi har jämställda löner om det fortsätter i denna takt. Det betyder att den kvinna som påbörjar sitt arbetsliv om 85 år kommer ha en jämställd pension 40 år senare. Är det rimligt att med dårars envishet upprepa ett mantra om att pensionssystemet är rättvist när det först om 125 år kommer pensioneras en kvinna med jämställd pension? Ska vi vänta in en tid när systemet fungerar snarare är att förändra systemet på ett sådant sätt att kvinnor med ett helt arbetsliv bakom sig också ska kunna leva över fattiggränsen?

Är det kvinnorna med låga löner i relation till sin partner som ska se till att inte vara hemma med barnen, se till att sluta arbeta deltid, öka tjänstepensionsavsättningarna och sin livslön illa kvickt? Är det dessa kvinnor som också ska se till att löneläget förändras och att pensionssystemet börja fungera?

Detta är inte något som löser sig utan att man förändrar antingen föräldraförsäkringen eller pensionssystemet. Helst båda två.

Socialförsäkringssystemet måste ju hänga ihop för att regeringen skall kunna argumentera med trovärdighet i frågan. Det är dags att se över systemen och sluta med retoriken att de redan dubbelarbetande kvinnorna även skall lösa löne- och pensionsfrågan!