Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 06:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hylla-hyland-for-den-profil-han-var/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hylla Hyland för den profil han var”

Bild 1 av 2 Lennart Hyland och skådespelaren Siw Malmqvist på tv-husets innergård inför en ”Hyland hörna” på 70-talet.
Foto: Roger Tillberg/TT
Bild 2 av 2 Skådespelaren Per Oscarsson chockade svenska folket när han klädde av sig på bästa sändningstid i ”Hyland hörna” och gav en lektion i sexualkunskap 1966.
Foto: Arbe Schweitz/TT

INSÄNDARE. Lennart Hyland, som i dagarna skulle fyllt 100 år, bör hyllas för den radioprofil han var innan han gick över till tv. En SVT-dokumentär är ett steg i rätt riktning för att återupprätta hans anseende, skriver Henrik Scheutz.

Under Sveriges Radios 90-årsfirande härom året hyllades legendariska röster som Sven Jerring, Tage Danielsson, Mona Krantz och Hasse Tellemar. Till mångas förvåning fanns inte Lennart Hyland med, trots att han torde vara en av de främsta och mest mångsidiga radioprofilerna.

Han gjorde banbrytande socialreportage och var den mest betydande inom sport och underhållning under flera decennier. ”Karusellen”, ”Stora famnen” och ”Hylands hörna” är legendariska program, som betydde enormt mycket för hela svenska folket. 

Många oförglömliga framträdanden i dessa program har blivit historia, bland annat Tage Erlanders roliga historia, ”Snoddas” genombrott 1952 och Anni-Frid Lyngstads 1967 samt Per Oscarssons kupp 1966.

För några år sedan var det bråk om en byst av Hyland i födelseorten Tranås. En liknande byst i Stockholm plockades bort efter elva år. Vissa ogina personer tyckte inte att man skulle lägga pengar på ett minnesmärke över Tranås store son. Dessutom lades Hylandmuseet ner efter bara två år.

Nog för att han hade en del dåliga sidor, men han är trots allt en gigant inom radio och tv. Det är då för väl att Sverige Television hyllar honom på den dag han skulle ha fyllt 100 år med en dokumentär den 27 september.