Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hyrorna-skenar-om-annie-loof-far-igenom-sina-krav/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hyrorna skenar om Annie Lööf får igenom sina krav”

Erstagatan i Stockholm.
Erstagatan i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) måste säga nej till kraven från C-ledaren Annie Lööf på att avskaffa bruksvärdeshyrorna. Det skulle innebära skenande boendekostnader för varannan stockholmare, skriver läsaren Ingvar von Malmborg.

Rätta artikel

I samtalen om en ny regering har Annie Lööf framfört krav på ”en friare hyressättning”, vilket för Centerpartiet innebär att bruksvärdeshyrorna ska avskaffas. Varför ett parti som representerar drygt 8 procent av väljarstödet på riksnivå anser sig ha ett avgörande inflytande på en så viktigt fråga är oklart.

Annie Lööf måste noga akta sig för att inte försöka missbruka sitt inflytande i regeringsfrågan. Inget politiskt parti i Stockholms stad eller län – vill när allt kommer till kritan – avskaffa bruksvärdeshyrorna. Orsaken är att det medför kraftiga försämringar för alla som bor i hyresrätt, vilket är nästan hälften av stockholmarna.

Ingen kan på allvar inbilla sig att marknadsrelaterade hyror ger något annat än kraftiga hyreshöjningar – utan att något som helst motkrav ställs på fastighetsägarna.

Stockholms län har haft en inflyttning på omkring 35.000 personer om året. Köerna till lägenheter är som bekant milslånga. Med de förutsättningarna kommer en friare hyressättning snart att skena.

Det leder till starkt försämrade villkor för alla medel- och låginkomsttagare, som inte kommer att kunna leva på sin nuvarande standard. Dessutom blir Stockholm oattraktivt att bo i. Såväl företag som människor kan söka sig härifrån, vilket påverkar regionens näringsliv både på kort och lång sikt.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet måste här mycket bestämt säga nej till Centerns krav. Det finns ingen anledning alls att sälja ut det väl beprövade bruksvärdessystemet, som lett till att Stockholm på ett brett sätt kunnat tillhandahålla hyreslägenheter till rimliga hyror.

Annie Lööf har varit relativt populär i den gröna världen för hennes tydliga nej till att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna. Detta kan förbytas till sin absoluta motsats när väljarna förstår att hon samtidigt är villig att slå sönder de vanliga människornas vardagsliv och grundtrygghet.

I så fall är det bättre att Annie Lööf sätter sig i en alliansregering där ett antal beslut styrs av högerpopulismen. Denna regering får också det tvivelaktiga nöjet att regera under en kommande lågkonjunktur. När allt summeras efter nästa val, nyval eller ordinarie val, kan Centerns popularitet ha minskat dramatiskt.

Högmodet i dag kan leda till ett stort svek och det får man betala dyrt för.