Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 03:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hysterin-kan-vara-varre-an-viruset/

INSÄNDARE

Insändare. ”Hysterin kan vara värre än viruset”

Affär i staden Codogno i norra Italien som redan den 22 februari förklarades som en röd zon, vilket hela Italien förklarades vara på måndagskvällen.
Foto: IPA

INSÄNDARE. Coronaviruset gör att sjukvårdsresurser används av panikslagna människor så att vård av de som faktiskt är sjuka kanske inte hinns med. Hysterin kan vara värre än själva viruset, skriver överläkaren och seniora professorn Johnny Ludvigsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Så gott som varje nyhetssändning och dagstidning domineras av coronaviruset. Nu rapporteras om ett dödsfall även i Nederländerna: Katastrof! En 81 år gammal man har dött. Medierna frossar.

Borde man inte isolera miljoner människor, stänga industrier, skolor, stoppa tågen, flyget, fotbollsmatcher? Historien upprepar sig.

När svininfluensan för tio år sedan spreds över världen framkallade medier och myndigheter panik. Massvaccinationer genomfördes och förorsakade en medicinsk katastrof. Ett par hundra unga människor drabbades av narkolepsi.

Antalet dödsfall var ungefär som ett vanligt influensaår. Enligt Socialstyrelsens statistik dog 2018 i Sverige 2.578 personer av diagnosen influensa med lung­inflammation. Av dessa var 2.468 (96 procent) över 65 års ålder.

Det var ett helt vanligt år, utan någon speciell pandemi. Än så länge har ingen i Sverige rapporterats död av coronavirus, men samhällskonsekvenserna är redan stora.

Visst är det allvarligt med coronavirus. Det finns ingen naturlig immunitet. Väldigt många kommer att kunna bli smittade. De flesta, särskilt yngre, får en förkylning, andra mer influensaliknande symtom, och det är fullt möjligt att fler gamla än vanligt kommer att dö, särskilt de som redan har annan allvarlig sjukdom.

Visst ska vi försöka hindra smittan, följa riktlinjer med handtvätt och stanna hemma om vi blir sjuka. Men behöver vi hysterin? Folkhälsomyndigheten försöker dämpa känslorna, men medierna eldar på. Sjukvårdsresurser konsumeras av panikslagna människor med risk att vård av de som faktiskt är sjuka försenas eller inte hinns med.

Är det rimligt att tusentals vuxna inte kan gå till jobbet, att företag går i konkurs, folk blir utan jobb, och deprimerade, därför att bilden sprids att människor dör som flugor? Varför talar man om den höga dödligheten i Italien (4 procent av identifierade fall), men nämner inte att av de som dött har 85 procent varit över 85 år gamla? Inte en enda person i Italien under 65 års ålder har hittills dött av coronaviruset.

Våra liv förpestas av allehanda ångest. Det räcker. Vi vill inte ha större dödlighet orsakad av coronaångest än av själva viruset.