Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/i-ett-samarbete-har-man-en-dialog-och-hjalper-varandra/

Insändare

Insändare. I ett samarbete har man en dialog och hjälper varandra

Låt läkarna vara läkare och avbyråkratisera intygen. Inled samråd med läkarförbundet! Vi vill lägga tiden på att hjälpa människor, endast så kan vi bidra till att göra Sverige friskare.

Jag är distriktsläkare med rätt att sjukskriva. Eller jag kanske ska säga med bördan att fylla i blanketter. För det är exakt så de allra flesta i min yrkeskår upplever det. Denna vår har Försäkringskassan skickat tillbaka alltfler intyg, precis som om det vore en ny lag som gäller. För att handläggarna ska hinna med detta har man också utvecklat ett slags ”automatiska brev” där handläggarna formulerar ett myndighetsbrev på några sekunder med för att ge oss läkare 20 minuters jobb med att komplettera intyget. Breven är på ett språk som ingen handläggare skulle uttrycka sig spontant och få läkare är förtrogna med. Breven som levereras i IT -ösningen Webcert där intygen lagras elektroniskt går ut på att vi måste komplettera intygen för att den nödvändiga informationen i de viktigaste 2-3 fälten för att kunna ta beslut i patientens ärende ”saknas”. Allt som oftast händer det att man inser att vederbörande handläggare inte har läst intyget då jag både är vidareutbildad inom försäkringsmedicin och alldeles nyligen har drivit ett försäkringsmedicinskt  utvecklingsprojekt.

Det som Försäkringskassan har gjort med detta verktyg är att sabotera min arbetsmiljö, för varje minut som går till att fylla i ett intyg är en minut i onödan! Vi läkare har 15-30 minuter på oss för besöken, kvalitén i mötet ökar för varje minut vi får ägna oss åt att vara läkare. Vi kan lyssna lite till, visa lite empati, ställa rätt frågor och undersöka något mer. Boka in kurator eller psykologibesök, motivera patient till motion eller medicin etc. När intygen tar 10-15 minuter har vi inte den tiden till patienten och då kommer kvalitén i mötet att sjunka.

Jag vill påstå att det är inte bara en arbetsmiljöfråga för läkarna utan även en patientsäkerhetsfråga. När man byråkratiserar intygen på det här sättet går så mycket tid åt till att skriva intygen (för att läkaren ska slippa komplettera någon eftermiddag) att själva patientmötet skiftar fokus från vård och empati till något helt annat. Jag ser faran i att fortsätta denna hantering, risken är uppenbar att patienterna blir sjuka längre, att vi missar medicinska detaljer och gör ett sämre jobb. Vilket i sin tur inte gör befolkningen friskare.

Mot bakgrund av att Försäkringskassan inte bjudit in läkarförbundet till någon diskussion om samarbete anser jag det fräckt påstå vi spelar i samma lag. Jag vill påstå att Försäkringskassan motarbetar läkarnas arbete på ett ojuste sätt. Att störa vår arbetsmiljö, få oss att tappa fokus och kanske inte längre orka skriva intyg är slöseri med en resurs som kan göra mycket gott för medborgarna. Att sen lägga 24 miljoner på att ge sken att alla behövs och påstå att läkaren har en central roll i arbetet är hårresande. Mot bakgrund av att man inte haft någon dialog med läkarförbundet är det ingen vacker lögn, särskilt inte när man stör det centrala i vårt arbete, patientmötet.

Huvudinlägg: Gunilla Bengtsson: Jag har inte fått någon hjälp för att delta i laget

Försäkringskassans svar: Lars-Åke Brattlund: Alla måste samarbeta för att laget ska fungera Lars-Åke Brattlund: Alla kan vara med i laget efter förmåga

Axplock av repliker: Anders Jansson: Försäkringskassan ställer sig själva utanför laget Carl Sundberg: Försäkringskassan är lagkamraten som skrämmer till lydnad Lena Friberg: 24 miljoner hade kunnat läggas på direktkontakt Annika Fagerquist: Sjukare av Försäkringskassans bemötande Emma Johansson: Moment 22 och röda kort verkar vara framtiden Elisabet Persson: Jag fick kämpa för att få rätt mot Försäkringskassan Seija Berglund: Alla kan vara med i laget?

Häng med i debatten – följ DN.Åsikt på Facebook och Twitter