Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/i-sverige-ar-religionen-en-privatsak/

DN Åsikt

DN Åsikt. I Sverige är religionen en privatsak

Sekularisering är en förutsättning för integrationen och även det som gör integration möjligt. Därför bör böneutrop inte tillåtas. I Sverige är religion en privatsak som man kan ägna sig åt utan att störa omgivningen.

Vissa tidningar skriver att böneutrop en gång en dag i veckan inte är mycket att bry sig om. Men alla förstår att nästa steg blir varje dag i veckan, sedan fem gånger om dagen etc.

Och därefter inte bara Växjö utan också andra platser. Det går inte att diskutera med någon som ser varje kompromiss som en delseger och en uppmuntran att ställa nästa krav. Det är bättre att stämma i bäcken än att stämma i ån.

I Sverige är religion en privatsak och en fritidssysselsättning och något som man kan ägna sig åt utan att störa omgivningen. Sekularisering är en förutsättning för integrationen och även det som gör integrationen möjlig.

Enligt opinionsinstuitutet Sifo anser 60 procent av svenska folket att böneutrop skall förbjudas medan 21 procent tycker att de skall tillåtas. Givetvis hakar många journalister på de tjugo procenten. Åsiktskorridoren har många plattformar bland media, medan den allmänna opinionen får hålla sig till kommentarsfälten eller DN Åsikt.