Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ibland-ar-svensk-sjukvard-fantastisk/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ibland är svensk sjukvård fantastisk”

Foto: isabell Höjman/TT

INSÄNDARE. I dessa tider talas det väldigt negativt om svensk sjukvård. Men jag fick en insyn hur fantastiskt det kan vara om allt fungerar som det ska, skriver Hans Fjellman.

Vi matas dagligen med fruktansvärda upplevelser av svensk sjukvård. Jag betvivlar inte för ett ögonblick dessa vittnesmål. Som en motvikt vill jag dock bidra med mina egna erfarenheter.

Jag besökte i dagarna min husläkare i södra Stockholm. Efter att ha blivit mottagen på bokad tid blev jag noggrant undersökt av husläkaren som också tog god tid på sig att svara på alla frågor. Hela besöket inklusive EKG tog cirka en 30 minuter. 

Besöket krävde dock uppföljning med röntgen och med tanke på hur sjukvårdsdiskussionerna låter i dag såg jag framför mig en kallelse till ett av våra större sjukhus om tre till fyra veckor med en väntetid på sju till åtta timmar. 

Döm om min förvåning när min läkare efter en blick på skärmen sa att en mottagning i Nacka hade öppet till klockan 18 och att jag kunde åka dit direkt. 

Väl på plats behövde jag endast vänta i en kvart på min tur, och efter totalt 45 minuter var jag röntgad och klar. Blott 15 minuter senare fick jag resultatet från min husläkare per telefon. 

Så fungerar svensk sjukvård när den är som bäst. Jag inser att jag är privilegierad som bor där jag gör och att det finns många människor i landet som har många mil till en vårdcentral och ännu längre till ett specialistsjukhus. 

Jag ville dock bara berätta att ibland är svensk sjukvård helt fantastisk.