Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ibland-maste-ett-urval-av-elever-goras/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ibland måste ett urval av elever göras”

Foto: Magnus Hallgren

Nacka kommun arbetar för att alla elever ska få sitt förstahandsval – eller åtminstone någon av de tre skolor man valt. Ibland är det dock fler som söker än som kan erbjudas plats och då måste ett urval göras, skriver utbildningschefen Lotta Valentin.

Rätta artikel

Vår ambition är att alla skolor i Nacka kommun ska vara bra skolor och därmed attraktiva att välja. Även om alla skolor i Nacka faktiskt är bättre än riksgenomsnittet i riket när det gäller betygsresultat är det en klen tröst om man inte fått plats på den skola man vill ha.

Kommunen arbetar för att alla ska få sitt förstahandsval – eller åtminstone någon av de tre skolor man valt, eftersom vi tycker att Nackas föräldrar själva ska avgöra på vilken skola deras barn ska gå. Ibland är det dock fler som söker än som kan erbjudas plats och då måste ett urval göras.

Nacka kommun har aldrig tillämpat syskonförtur vid antagningen till de kommunala skolorna. Men utifrån ett domslut i Kammarrätten ändrades våra riktlinjer inför skolvalet 2019.

Förändringen handlar inte om syskonförtur, utan om hur man beräknar det som kallas för relativ närhet om det finns fler sökande än antalet platser och urval behöver göras.

Vi uppmanar föräldrar som är missnöjda med sin skolplacering att ansöka om byte av skola i e-tjänsten N24. Av erfarenhet vet vi att det händer mycket innan skolan börjar i augusti och det kan finnas möjlighet att få plats på den skola man helst vill.

Vi kommer att genomföra tre placeringsomgångar fram till skolstart, en i slutet av april, en i början av juni och en i början av augusti.