Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ibland-silar-polisen-mygg-och-svaljer-kameler/

DN Åsikt

DN Åsikt. Polisen måste sluta sila mygg och svälja kameler

En trafikpolis kontrollerar hastigheten på en 30-sträcka i Stockholm. Foto: Roger Turesson

Det är slöseri med befintliga polisresurser att jaga en 69-årig dam med blåljus. Eftersom resurserna är begränsade bör allvarliga dagligt förekommande brott prioriteras.

Lördagen den 14 april strax före klockan 9 på morgonen var jag på väg till mitt morgonpass på ett gym i Täby. I min körriktning är trafiken obefintlig och sikten fri, varför jag väljer att väja för guppet (trafikhindret) på vägen i höjd med Tibble kyrka. Bra att skona min bil och och nacke, tänker jag.

Efter rondellen till Stockholmsvägen ser jag en polisbil med blåljus bakom mig. Det är väl någon utryckning på gång. Jag svänger av till Pentavägen och kör in på gymmets parkering. Polisbilen med blåljus följer efter. Jaha, ovanligt att polisen tar tjänstebilen med blåljus till träningen, tänker jag.

Jag parkerar. Polisbil med blåljus blockerar.

Jag kliver ur bilen. Bakom mig står nu två stadiga, uniformerade män. Polis nr 1 frågar om jag har körkort. Jag svarar ”ja”. Polis nr 1 säger ” det skulle man inte kunna tro”.

Kommentaren får mig att tappa både fattningen och min goda uppfostran. Med hälp av sunt förnuft, kunskap och trafikvett har jag kört prickfritt under 30 års tid.

Polis nr 1, som just ifrågasatt om jag har körkort, upplyser mig om att jag väjde för guppet. Jag svarar då ”Oj, oj, oj, vilket fruktansvärt brott! Att inte köra på guppet, hemska tanke”.

Polis nr 1 blir då riktigt förbannad. Jag får veta att jag hade kunnat komma undan några punkter (och dom är flera, ska jag veta) om jag hade haft en annan attityd. Hans frånvaro av människokännedom hindrar honom att se att min attityd är en direkt återspegling av hans egen. Intressant att känna till att brott kan ses mellan fingrarna om brottslingen har ”rätt” attityd. Ångerfull, underdånig eller smörande?

Jag sades ha kört för fort. Först 65 km/tim, sedan 70 km/tim när hans puls steg. Jag förbehöll mig rätten att påtala att han ljuger. Först 65 och sedan 70. Hur ska han ha det? 70 kilometer i timmen skulle kunna vara lagom, för då ryker körkortet.

Jag uppmanade poliserna att jaga våldtäktsmän i stället för mig.

Efter polisens omorganisation och inför valåret talar alla om stlrre resurser till polisen. Allvarligt talat – är det inte slöseri med befintliga resurser att jaga mig med blåljus?

Eftersom resurserna är begränsade bör allvarliga dagligt förekommande brott prioriteras.

Poliserna Anders med kollega har med insatsen att förolämpa en 69-årig dam bidragit till att frisera brottsstatistiken. Ytterligare ett avklarat ärende. Det går ju finfint. Nu kan vi verkligen känna oss trygga i Sverige. Eller?