Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 14:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/idag-ar-det-mellan-cyklister-och-gaende-konflikten-finns/

DN Åsikt

DN Åsikt. I dag är det mellan cyklister och gående konflikten finns

Det är helt fel att cyklisters trafikvett inte kan mätas, och det är ännu mer galet att det skulle vara ett slags grönt ljus för hänsynslöshet. Några punktvisa poliskontroller skulle kanske leda till insikt om att krav på hänsyn gäller alla trafikanter.

Ståndpunkten att cyklister ska vara undantagna rimliga hänsyn mot medtrafikanter därför att deras trafikvett inte skulle vara mätbart är intressant. Är det därför många cyklister uppträder med utstuderad hänsynslöshet mot fotgängare eller kör mot rött ljus i stora korsningar? Eller är cyklister tvingade till det? Vad består tvånget av? Och varför ska cyklister få uppträda farligt om nu bilar redan är farliga?

Nästan varje dag promenerar jag från Centralstationen till Gamla Stan och passerar två övergångsställen, som korsar cykelbanor. Övergångsstället vid Tegelbacken är direkt farligt att beträda därför att många cyklister kommer från Vasabron med hög fart, och utan vidare kör om andra cyklister som saktar in för att låta fotgängare passera. På Vasabron gör många cyklister fullständigt huvudlösa omkörningar i mötande körbana. På vilket sätt är cyklister tvingade till sådana beteenden? Jag instämmer: cykelbanorna är ofta underdimensionerade, men ska man hantera det med livsfarliga beteenden eller ska man visa vanlig, grundläggande hänsyn? Långt från alla cyklister beter sig om de tävlade i Tour de France, men andelen är ändå skrämmande hög. Självklart kan cyklisters trafikvett mätas. Det är bara att stoppa, bötfälla och dra in körkort (i de fall sådana finns) när man kör om på övergångsställe eller medvetet kör mot rött.