Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/idrottskvinnor-som-bli-gravida-hamnar-i-ett-undantagstillstand/

DN Åsikt

DN Åsikt. Idrottskvinnor som bli gravida hamnar i ett undantagstillstånd

Foto: TT, Bildbyrån

Idrottsrörelsen ligger ljusår efter arbetslivets trygghetsvillkor vid en graviditet. Kvinnor tvingas därför välja mellan att sluta idrotta eller att vänta med att bilda familj. Ett val som inte borde behöva göras.

Som idrottande kvinna står många inför ett svårt val: att bli förälder och sluta idrotta eller att vänta med familjebildandet tills idrottskarriären är över.

Idrottsrörelsen ligger ljusår efter arbetslivets trygghetsvillkor. I dag finns inte någon idrott där kvinnor ges samma förutsättningar som i vanliga yrkeslivet när de blir gravida.

Idrottsrörelsen saknar strukturer för att kvinnor ska kunna få barn och vara borta en period under den kanske mest gynnsamma delen av idrottskarriären. Kvinnor som blir gravida hamnar i stället i ett undantagstillstånd som idrottsrörelsen på många håll inte hunnit anpassa sig till, eller ens funderat över.

Män vill också bli föräldrar, och för att de ska bli det måste kvinnor bli gravida. Frågan är om det då bara är kvinnorna själva som ska ta konsekvenserna av denna situation eller om det är båda parter.

Medan det för en man är tämligen okomplicerat att bli förälder under idrottskarriären bygger en comeback för en kvinna helt på egna initiativ, egen vilja och ett eget ansvar. Förutom att du som idrottande kvinna ska jobba dig tillbaka rent fysiskt efter en graviditet, hamnar du i kläm både ekonomiskt och rent sportsligt.

I näringslivet blir du inte avskedad när du blir gravid och du har rätt att komma tillbaka till arbetet när du har fött ditt barn. Vårt socialförsäkringssystem täcker upp för våra inkomstbortfall och även om kvinnor fortfarande är de som halkar efter i yrkeslivet i samband med föräldraskapet, har vi ett system som tillåter att du kan komma tillbaka där du slutade.

Ett av problemen inom idrotten är att du däremot sällan är anställd. En professionell idrottare får sin försörjning via sponsorkontrakt, stöd från idrottsförbund, klubbar eller Sveriges olympiska kommitté (SOK). Kontrakt baserade på idrottslig prestation som sällan tar hänsyn till att idrottaren behöver göra ett längre tävlingsuppehåll, än mindre bli gravid.

Oftast står ingenting om graviditet i kontrakten, men en idrottare som inte tävlar uppfyller inte de punkter som kontraktet bygger på och får således inga pengar.

Även förbund och klubbar saknar utarbetade strategier vilket leder till att kvinnorna i de flesta fall tappar både ekonomi och sina idrottsliga positioner när de blir gravida.

Kontentan blir ett personligt ansvar att själv hitta en alternativ försörjning under kanske mer än ett år. Förutsättningar som snarare kan jämföras med en yrkeskarriär utan föräldraförsäkringssystem och utan föräldradagar, såvida idrottskvinnan inte själv haft möjlighet att ta ut en större lön i sitt eget företag, vilket är få idrottare förunnat.

Enligt idrottens nuvarande sätt att se på situationen väljer kvinnorna själva att bli gravida. Därmed väljer de också själva bort idrotten eller att trappa ner på den. Ett omodernt sätt att se på en situation där kvinnor hundraprocentigt fortsätter att träna med ambitionen att komma tillbaka, och med kvinnor som fortsätter att satsa maximalt med hänsyn till de fysiska förutsättningar de har just då.

En graviditet är inget uppehåll utan ett tillstånd då man av fysiologiska skäl inte är kapabel att träna på precis samma sätt som förut. Däremot är dessa kvinnor fortfarande professionella idrottare som inte bör stötas ut utan backas upp.

Idrottens värld som bygger på prestation och resultat kan förefalla könsneutral. Men även om en idrottande kvinna sällan regelrätt puttas ut från en verksamhet när hon blir gravid, visar ett indraget ekonomiskt bidrag under eller efter en graviditet på ett system som får vitt skilda konsekvenser för män och kvinnor. Ett system där kvinnorna är de som missgynnas.

Visst kan vi hävda att idrottskvinnor som inte kan leverera några resultat heller inte bör få några inkomster. Men då tänker vi inte på att kvinnors graviditeter är en förutsättning för både mäns och kvinnors familjebildande. Vi glömmer bort att om vi vill ha lika många idrottskvinnor som idrottsmän i Sverige behöver vi ge dem samma förutsättningar. Villkor som skapas först när både sponsorer och förbund tar sitt ansvar.

Med nuvarande system kan vi fråga oss hur det är meningen att dessa kvinnor ska försörja sig under en graviditet om de vill fortsätta idrotta. Ingen skulle säga rakt ut att de tycker att kvinnor och män inte ska ha samma förutsättningar, men med ett system som saknar strategier för kvinnor som blir gravida blir konsekvensen ändå den.

Många klubbar och förbund har ännu inte ekonomiska resurser på samma sätt som näringslivet har att ge idrottaren inkomstgrundande löner. Men om vi vill att fler kvinnor ska kunna fortsätta sina idrottskarriären på samma sätt som idrottande män behöver vi förändra vårt sätt att se på kvinnors familjebildande.

Om kvinnor tappar ett års försörjning för att de väljer att få barn bidrar det till att kvinnor i dag inte kan kombinera idrott med föräldraskap. Det bidrar till att kvinnor tvingas välja, mellan att sluta idrotta eller att vänta med att bilda familj. Val som gör att de halkar efter och som försvårar familjebildandet. Val som inte borde behöva göras. Varken inom idrotten eller någonstans i samhället.

Maria Rydqvist, skidåkare

Susanna Kallur, häcklöpare

Angelica Bengtsson, stavhoppare

Hedvig Lindahl, fotbollsspelare

Emma Berglund, fotbollsspelare

Emil Jönsson, skidåkare

Heidi Andersson, armbrytare

Caroline Jönsson, tidigare fotbollsspelare

Frida Östberg, tidigare fotbollsspelare

Hanna Marklund, tidigare fotbollsspelare

Danijela Rundqvist, tidigare

Nils Ekman, tidigare hockeyspelare

Erik Zachrisson, generalsekreterare i hockeyns spelarfack Sico