Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ignorera-inte-barnskrik-bara-for-att-nagon-expert-uttalat-sig/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ignorera inte barnskrik bara för att någon expert uttalat sig

Som förälder kan man inte ignorera när barn signalerar att något är fel, bara för att en barnexpert uttalat sig om orsaken. Hör högt barn skriker blir irrelevant om jag inte har metod eller kunskap att bemöta det.

Ulf Jonas Paulson bemöter mina argument med att utmåla mig som en barnexpert. Det är smickrande, givetvis, men min expertis grundar sig i det kognitiva.

Medicinskt är jag långt ifrån någon expert. Därför jag litar på vården och deras expertis och därför jag ville skriva denna insändare för att uppmärksamma att även vården gör missar.

Det som gått upp för mig och min sambo är att det inte talas så mycket om mjölkallergi i tidig ålder, även när symptom uppvisas och trots att kolik blivit ett vedertaget och accepterat uttryck när det kommer till småbarns välmående. På Vårdguiden 1177 nämns inte ens mjölkallergi som anledning till spädbarnskolik, fastän detta förekommer.

Jag är oerhört glad för de som inte stött på dessa problem, eller fått rätt riktlinjer från vården. Så ser det tyvärr inte ut för alla, och så såg det dessvärre inte ut för oss.

Det mitt inlägg är ute efter är att jag som förälder inte kan ignorera när mitt barn signalerar att något är fel. Hör högt barnet skriker bli irrelevant om jag inte har metod eller kunskap att bemöta det.

Jag accepterar Ulf Jonas Paulssons åsikt att han anser att mina argument är överdrivna. Det jag hoppas vi kan enas om är själva poängen med mitt inlägg – nämligen att inte ignorera ett barns behov bara för att en barnexpert uttalat sig om orsaken.