Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/importstopp-av-livsmedel-skulle-leda-till-svalt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Importstopp av livsmedel skulle leda till svält

För 150 år sedan hade vi storsvält i Sverige. En ny svensk storsvält skulle bli konsekvensen av ett importstopp av kött.

Åsa Augustsson med flera vill se ett importstopp av kött för att hjälpa svenska bönder som har problem på grund av torkan. Hon fruktar att maten kommer att ta slut i affärerna.

Ett importstopp av livsmedel skulle vara ett säkert sätt att verkligen få slut på livsmedel i butikerna. Faktum är att handel är extremt viktigt för vår livsmedelssäkerhet. Den torka som pågår just nu och i synnerhet det varma vädret i maj är enligt forskare en konsekvens av klimatförändringarna.

I mer än tio år har jag inom ramen för kampanjen ”Köttfri måndag” vädjat om politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion. Detta eftersom köttindustrin representerar både ett allvarligt resursslöseri och en minst lika allvarligt miljöförstörelse.

Åsa Augustsson nämner den förskräckliga livsmedelstrategins världsfrånvända ambition att öka landets köttproduktion. Det vi nu ser är konsekvenserna av ett jordbruk nästan helt inriktat på köttproduktion. Minns att omkring 80 procent av den svenska skörden blir djurfoder. Det är köttfrosseriet som lagt grunden för krisen i jordbruket.

Det är en strategi som är helt felaktig och måste omprövas omgående.