Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/individuell-lonesattning-finns-inom-staten/

Insändare

Insändare. Individuell lönesättning finns inom staten

Individuell lönesättning göre sig icke i alla yrkesgrupper, i alla fall inte bland lärare.

Susanne Lärkeryd beskriver problemet med individuell lönesättning inom läraryrket. Om det är någon tröst vet jag inte, men denna lönesättning har tillämpats inom den statliga sektorn under minst 20 år. Mitt arbete i statlig tjänst innebar också i princip likadana arbetsuppgifter inom en viss ganska stor grupp.

Första gången individuell lönesättning tillämpades inom mitt arbetsområde fick jag 100 kr/mån i lönepåslag. För övriga kollegor varierade det med upp till 1000 kr/mån. När jag tillfrågade chefen om hur lönesättningen gått till, fick jag till svar att det var så svårt att fördela pengarna på ett rättvist sätt, så när mitt namn kom upp fanns inte mer pengar kvar helt enkelt. Något lönesamtal hade inte föregått lönerevisionen denna första gång. Det blev väl något bättre genom åren, men det som brast från chefens sida under alla år därefter, var att han inte orkade med att verkligen ta reda på vad medarbetarna gjorde och hur de utförde sitt arbete.

Vad jag vet så är det väl just det som brister hos rektorerna bland lärarna också (jag är gift med en lärare). Rektorn vet inte hur hans medarbetare jobbar i klassrummen. Det kräver flera besök i varje klass och även uppföljningar av eleverna och deras föräldrar, som vet hur just den läraren gör för att förkovra eleven på ett bra sätt.