Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-avgift-for-handbagage-pa-flyget/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför avgift för handbagage på flyget”

Passagerare på Arlanda fygplats. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. I stället för en avgift på incheckat bagage borde flygbolagen införa en avgift på handbagage. Proppfulla hyllor i kabinerna kan innebära risker för passagerarna, skriver C-G Pernbring.

Man upphör aldrig att förvånas. När jag beställde en flygbiljett med SAS, Köpenhamn- Milano tur och retur, blev jag utöver biljettpriset tvungen att betala 700 kronor extra för incheckat bagage. Det är första gången jag drabbas av denna nya avgift.

SAS ansluter sig till de flesta andra IATA-flygbolag i världen och inför en avgift på allt bagage som incheckas på flygplatserna. Sådant bagage har ju tidigare alltid varit kostnadsfritt upp till 20-23 kg per person.

Det är märkligt att passagerare ska behöva betala en typ av straffavgift på våra medhavda resväskor. Är det en smyghöjning av biljettpriset?

Det borde vara självklart och naturligt att transportera resväskor och större föremål i flygplanens fraktutrymme. Dessutom handlar det om passagerarnas säkerhet i flygkabinen. Mycket löst handbagage kan utgöra livsfara vid nödsituationer.

I stället borde avgifter på handbagage införas. Jag har tyvärr de senaste åren observerat att handbagaget vuxit ordentligt i flygen. 

Handbagageboxarna ovanför sätena är alltid fullproppade med väskor, ryggsäckar och andra lösa föremål. Det skapar många gånger också både irritation och oro när passagerare och hjälpande flygpersonal försöker trycka in bagage i kabinens takboxar.

Jag uppmanar all personal på flygplatser och i planen att alltid noga kontrollera storleken på passagerarnas handbagage. Här kan det finnas mycket dold övervikt.

I detta fall måste SAS och övriga flygbolag omgående tänka om!