Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-en-aldersgrans-for-sloja-pa-15-ar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför en åldersgräns för slöja på 15 år”

Bild: Andreas Gebert

Inför en slöjmyndighetsålder från 15 år eftersom alla före den åldern är barn. Kombinera det med en samtyckeslag till slöja för vuxna kvinnor, skriver läsaren Anne-Katrin Ångnell.

Rätta artikel

Tydliggör för alla svenska medborgare och andra som uppehåller sig i vårt land att det är olagligt att tvinga någon att bära slöja mot deras vilja. Det ska vara kvinnors fria vilja som avgör om de bär slöja eller inte.

Användandet av slöja är laddat och skapar tidvis hätsk debatt och många insändare. Nu senast handlar debatten om reklam får innehålla barn och ungdomar med slöja.

De flesta svenskar är för valfrihet och emot förbud om inte förbud är till för att säkerställa att barn får lov att vara just barn. Sverige har äntligen satt ner foten angående barnäktenskap. Vi godkänner inte ett äktenskap där någon av parterna är under 18 år.

Där har vi tydligt markerat att det som är lagligt och kulturellt accepterat i andra länder inte är det när man kommer till Sverige. Vi visar att här gäller svensk lag och våra värderingar, oavsett vad andra länder har för lagar eller kulturella uttryck.

Sverige har en straffmyndighetsålder och en sexmyndighetsålder vid 15 år. Före 15 år är alla barn. Rimligen borde vi därför införa en slöjmyndighetsålder på 15 år.

Före 15 års ålder ska det vara olagligt att bära slöja eller något liknande täckande plagg. Då förenklar vi för alla flickor att kunna utöva lagstadgad skolidrott, träna sporter på fritiden och synas i idrottsförbunds marknadsföring.

Åldersgränsen bör kombineras med en samtyckeslag till slöjan på samma sätt som vi har en samtyckeslag till sex. Alla flickor, pojkar, män och kvinnor ska veta att man aldrig kan tvingas till att bära slöja på samma sätt som man aldrig kan tvingas till sexuella handlingar. 

På samma sätt som en vuxen kan säga ett tydligt ja till att ha sex kan man också säga ett tydligt ja till slöjan och ha rätt att göra det i alla sammanhang. Hur bevisar man då att någon tvingar en vuxen kvinna att bära slöja? Det kommer i princip att bli samma bevissvårigheter som att bevisa våldtäkt efter införandet av samtyckeslagen.

En slöjlag skulle framför allt skicka signaler, men också kunna leda till åtal i vissa fall. Skolundervisningen skulle informera flickor och pojkar om att det är olagligt och straffbart att tvinga någon att bära slöja, med också att samhället ser positivt på de som väljer att göra det av fri vilja.

Jag skulle tro att de flesta svenskar då skulle bli betydligt mindre provocerade av att se kvinnor i slöja, eftersom vi då vet att de gör det av fri vilja på samma sätt som vissa väljer att färga sitt hår lila. Företrädare för islam kan knappast ha något emot lagarna eftersom de också menar att det sker i enlighet med kvinnornas fria vilja.

Riksdagen bör tillsätta en utredning för att genom lagstiftning säkerställa rätten för barn att vara barn och att säkerställa att alla kvinnor i Sverige får välja fritt huruvida de vill bära slöja eller inte.