Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-ett-nationellt-forbud-mot-tiggeri/

Insändare

Insändare. ”Inför ett nationellt förbud mot tiggeri”

Tiggare i Stockholm.
Tiggare i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Inför ett nationellt tiggeriförbud. Det finns inget humant eller gott i att tillåta utsatta människor att be om pengar på gator och torg, skriver 17-årige Rasmus S Andersson.

Den situation som råder i EU-migranternas hemländer förbättras inte om Rumänien och Bulgarien undslipper sitt ansvar. Inte heller blir situationen bättre för de som söker sig hit för att be om pengar utanför butiker.

De futtiga slantar som läggs i deras burkar hjälper inte tiggarna att ta sig ur den fattigdom och misär de lever i. Innebörden blir snarare att vi finner oss i den fattigdom som råder i delar av EU och indirekt stöttar den.

Ett stort problem är det organiserade tiggeriet. Enligt polisen utnyttjar kriminella aktörer många av tiggarna som befinner sig i Sverige. Kriminella grupper tar betalt för att tiggare ska få de mest lönsamma platserna. Dessutom utnyttjas EU-migranter för prostitution och andra avskyvärda företeelser.

Ett annat problem är de kåkstäder som byggs upp där många av tiggarna bor. Det är förvisso inte lagligt, men är ändå en realitet runtom i landet.

Polisen har inte resurser att se till att dessa försvinner. Det är dessutom inhumant att låta människor bo i husvagnar och ruckel i kyla under vintermånaderna.

Jag förstår argument om att vi ska vara goda och att det är ”gott” att låta behövande få tigga på våra gator, för det påverkar och stör oss inte.

Själv blir jag inte särskilt störd av att en tiggare sitter utanför min lokala Ica-butik. Men det är beklämmande att se att vi sanktionerar fattigdomen att sprida ut sig i Sverige.

Men det är ingen god handling att tillåta det. Det skapar en godhetsillusion och ger oss en falsk känsla av att ha hjälpt till.

En riktig god gärning hade varit att förbjuda fattigdom och tiggeri och därefter påverka länder som Rumänien och Bulgarien att gå i rätt riktning. Dra in deras EU-bidrag ifall de inte bemödar sig med att förbättra tiggare och romers levnadsvillkor i hemländerna. Främja sådana ageranden som kan påverka Sverige och Europa på riktigt för ett bättre samhälle.

Att även fortsättningsvis tillåta tiggeri möjliggör för Rumänien och Bulgarien att slingra sig ur det ansvar de bör ta. Men det främsta problem är att vi låter fattigdomen fortsätta runtom i Europa.

Ett första steg att försöka minska fattigdomen i Europa är att införa ett nationellt tiggeriförbud. Sverige ska gå i täten för en bättre framtid.

Ingen man eller kvinna ska livnära sig på att tigga. De ska i stället uppmuntras till att arbeta. Det förbättrar individens livssituation, men så även staten och folkets gemensamma standard.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt