Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 16:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-fri-terapi-till-alla-som-hatar-sa-att-de-far-ut-sin-ilska/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Inför fri terapi till alla som hatar så att de får ut sin ilska”

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen möts med motmanifestation i Ludvika den 8 september.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen möts med motmanifestation i Ludvika den 8 september. Foto: Mickan Palmqvist

Inför fri terapi så att de som är arga kan bli medborgare som agerar utifrån glädje i stället för att leva i ständig ilska. Mer resurser till omsorgen av barn och unga krävs också för att skapa ett mer harmoniskt samhälle, skriver läsaren Rebecca Stadener.

Allt hat mot olika grupper är en omvänd önskan: se mig, hör mina känslor och ta mig på allvar. Att "bota" hat går i en förebyggande fas, till exempel genom att låta barn och ungdomar i nästa generation bli sedda och hörda och att de får uttrycka sina känslor/talanger.

Det gör man genom att ha plattformar som är alternativa till familjen som inte klarar att fånga upp och ge bekräftelse till unga själar.

Då behöver vi ha fridfulla tysta och närande miljöer på förskolor och fritidshem samt väl fungerande fritidsgårdar med personal som hinner andas, landa ge varandra bekräftelse och arbeta i ett sammanhang som inte bara är förvaring.

Det behövs fler vuxna som vill och framför allt orkar vara i kvar i omsorgen om våra barn och unga. Den som gungar vaggan är den som skapar framtiden, ska den vara utarbetad och lågavlönad?

Sedan har vi alla vuxna som är frusna. Jag är så naiv att jag inbillar mig att alla är begåvade och alla har samma behov av frihet, få uttrycka sig, att vila och få leva i balans.

Därför bör fri terapi införas till alla. Då skulle de som är ledsna och arga kunna lasta av en tung ryggsäck och bli medborgare som agerar utifrån glädje i stället.

Dessutom borde medborgarlön och civil lumpen införas, vilket innebär att vi delar på jobben som behövs för att få samhället att fungera. Vi kan då gå hem till akvarellmålningen eller bullbaket efter fyra timmar.

Ett förebyggande samhälle att må bra i. När alla mår bra på djupet finns det ingen anledning att hata livet längre.

Efter ett år av civil lumpen får den som vill uppfinna nya Ericsson eller bli världsbäst på discomusik. Det är nödvändigt att vi är olika för att samhället ska fungera. Men det är inte nödvändigt att fortsätta att leva i hat.

Vem tjänar på att vi lever olyckliga?

DN Åsikt 21 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.