Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-gemensam-pant-av-flaskor-och-burkar-i-eu/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför gemensam pant av flaskor och burkar i EU”

Lastbil i Norrköping från företaget Returpack
Lastbil i Norrköping från företaget Returpack Foto: Jeppe Gustafsson/TT

INSÄNDARE. Inom EU har varje land ett enskilt pantsystem eller inget alls. Jag anser att vi ska införa ett gemensamt pantsystem. Om vi ska nå klimatmålen måste vi göra små förändringar i vår vardag, skriver Klara Hallengren.

I EU kan man resa, arbeta och studera i de olika länderna. Men varför ska man då inte kunna panta över gränserna? Eftersom EU är en gemensam marknad kan man köpa med sig exempelvis öl från Danmark eller Tyskland.

Problemet är dock att det inte går att panta burkarna i Sverige. Risken är då stor att man bara slänger burkarna i soptunnan i stället för att återvinna dem. Man kan återvinna aluminium oändligt många gånger utan att materialets kvalitet påverkas negativt.

Vi har visserligen flera olika valutor med olika värden inom EU. Men om jag köper öl i exempelvis Tyskland och sedan pantar burken i Sverige kan jag få samma mängd pengar tillbaka fast i svenska kronor.

Ett nytt pantsystem kommer inte rädda världen, men om vi ska nå klimatmålen måste vi göra små förändringar i vår vardag.