Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-gratis-kollektivtrafik-for-att-minska-klyftorna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför gratis kollektivtrafik för att minska klyftorna”

Kollektivtrafiken ska vara gratis för att främja klimatet och skona människors plånböcker, menar insändarskribenten. Foto: Thomas Karlsson

Vår hälsa, klimatet och samhället i stort skulle må bra av gratis kollektivtrafik. Det skulle ge en meningsfull fritid för alla oavsett storleken på plånboken, skriver läsaren Fanny Lindström.

Rätta artikel

Att vi alla måste ta oss till och från olika platser är något vi aldrig kommer att kunna undvika. Att färdas långa såväl som korta sträckor med hjälp av kollektivtrafiken är en daglig ritual för många. Det finns många fördelar med att åka kollektivt, framför allt för klimatet. 

För att få ännu fler att välja bort bilen till förmån för buss, tåg eller tunnelbana borde kollektivtrafiken ska vara gratis för alla.

Att åka kollektivt är en hälsoinvestering. Det är sällan som din destination ligger precis vid busshållplatsen, vilket gör att du måste promenera fram och tillbaka. Detta leder till nyttig vardagsmotion, vilket för många är svårt att få tillräckligt av. Hur många av oss går egentligen de rekommenderade 10 000 stegen om dagen? 

I artikeln ”Åka kollektivt bra för hälsan”, signerad Thomas Drakenfors och publicerad på Västtrafiks Pling-sida i Metro i maj 2014, presenteras en intervju med Helena Sjöstrand, teknisk doktor. Där hänvisar Sjöstrand till ett uppdrag hennes företag gjorde åt Trafikverket som visar på att den som åker kollektivt går och cyklar cirka 2 kilometer om dagen, medan den som tar bilen enbart får ihop 400 meter. 

Att införa gratis kollektivtrafik blir också en rättvisefråga. Det innebär att barn och ungdomar kan ta sig till fritidsaktiviteter och kompisar gratis. Vuxna kan ta sig till och från jobbet kostnadsfritt och att åka till affären behöver inte bli dyrare än kostnaden för de varor du köper med dig hem. 

Gratis kollektivtrafik ger en meningsfull fritid för alla oavsett plånbokens storlek, vilket i längden kommer att minska klyftorna i samhället.

Det är oundvikligt att inte nämna den ekonomiska aspekten för samhället. Men gratis kollektivtrafik kommer leda till att fler kommer undvika att ta bilen. Det i sin tur ger positiva följder i form av den redan nämnda hälsovinsten, vilket minskar belastningen på sjukvården. 

En annan fördel med färre bilister är att slitaget på våra vägar blir mindre.

Den viktigaste anledningen till att kollektivtrafiken bör vara gratis är miljöaspekten. Den genomsnittliga bilisten släpper ut fyra gånger så mycket koldioxid som den som åker buss. Bland annat Östgötatrafikens alla färdmedel drivs av 100 procent fossilfria bränslen. 

Ju fler som åker kollektivt, desto mer minskar vi på vårt ekologiska fotavtryck. På så sätt tar vi både som land och individer en del av vårt ansvar för klimatet. Miljövinsten kommer även genom att det är färre fordon på vägarna. Det leder till minskade köer, vilket gör det enklare för bussar att ta sig fram.

Sammanfattningsvis är fri kollektivtrafik bra för vår hälsa, det minskar klyftorna och är betydligt skonsammare för vår planet. 

Inför gratis kollektivtrafik nu! Vad stoppar oss?