Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 07:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-gratis-mensskydd-till-alla-kvinnor/

DN Åsikt

DN Åsikt. Inför gratis mensskydd till alla kvinnor

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det bör införas gratis mensskydd på offentliga platser som caféer, restauranger och offentliga toaletter. Även män borde ta strid för detta. Det är orättvist att kvinnor betalar så mycket för mensskydd under ett helt liv.

Varför finns det inte gratis tillgängliga mensskydd där kvinnor som är i behov kan ta av? Varför måste kvinnor betala för sitt mensskydd? Det är som att betala för luften vi andas. Mens är naturligt, en biologisk process.

När en kvinna får mens blöder hon runt 20-80 milliliter blod, men sedan förekommer det andra vätskor som kroppsvätskor och livmoderslemhinna. Det är mycket mensvätska som kommer ut och det är mycket mensskydd som måste bytas. Mensblödningen håller normalt på 3-7 dagar, ibland längre, ibland kortare. Tänk dig hur mycket bindor och tamponger som måste bytas ut under de dagarna.

En kvinna får sin första mens runt 12-årsåldern. Menscykeln håller på 3-5 veckor tills kvinnan intar klimakteriet vid en ålder någonstans mellan 40 och 57 år. Under en livstid går kroppen igenom i gernomsnitt omkring 450 menscyklar. Det är mycket pengar som går åt för att köpa mensskydd.

Kvinnor ska inte behöva stoppa upp papper i underlivet när de har mens för de glömde att ha mensskyddet med sig. Kvinnor ska kunna känna sig trygga när de är i skolan eller på jobbet när de får mens. Även om de har glömt mensskyddet hemma ska de känna sig trygga.

Många tjejer i u-länder slutar skolan på grund av mens eftersom de inte vet hur de ska hantera sin mens för mensskydd inte finns tillgängligt.

Jag tycker att det borde finnas gratis mensskydd tillgängligt för kvinnor som har behov av det. Det borde finnas på offentliga platser som caféer, offentliga toaletter, restauranger, apotek med mera. Jag tycker också att vi män borde ta strid för gratis mensskydd.

Över huvud taget tycker jag att mer män ska engagera sig i mensfrågan och lära sig mer, för mensen handlar inte bara om kvinnor. Tillsammans kan vi förbättra världen till en bättre plats där ojämställdhet och orättvisor inte finns.