Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-kop-av-enskilda-tidningar-och-artiklar-pa-natet/

Insändare

Insändare. ”Inför köp av enskilda tidningar och artiklar på nätet”

Så kallad betalvägg på DN.se och många andra dagstidningar efter ett antal fria artiklar.
Så kallad betalvägg på DN.se och många andra dagstidningar efter ett antal fria artiklar. Foto: Mats J Larsson

INSÄNDARE. Tidningar borde införa ett system som gör det möjligt för läsare att digitalt betala för enskilda tidningar och artiklar. Det blir för dyrt för pensionärer och studenter att betala prenumerationer, skriver Gunnar Lindqvist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I ett antal år har man haft glädje av att kunnat läsa och följa med utan att betala. Jag har någon gång tänkt på betalning, men de gånger jag gjort det har jag noterat all reklam och tänkt att det är väl den som betalar.

Det är annonser som rullar in från höger och vänster, före och efter, mitt i den text eller blid jag läser, till på gränsen kvävande. Att en tidning måste få inkomster för att existera är kanske inte så svårt att begripa, men tydligen räcker det inte enbart med all denna reklam man redan blir dränkt i.

Det är beklagligt. Man måste dessutom betala upp till ett par hundra kronor i månaden.

Frågan är om inte betalväggar minskar debatten och rent av allmänbildningen. Innan betalväggarna har alla kunnat läsa det som man själv varit både för och emot, ansett rätt och riktigt eller av rent allmänt intresse. Jag tror att den fria åtkomsten berikat debatten och kunskapen om väldigt mycket för väldigt många.

Alla har inte råd med att betala prenumerationer till alla tidningar man eventuellt vill läsa, definitivt inte merparten av pensionärer och studerande som vill eller kanske rent av måste kunna ”hänga med” i debatten.

Varför finns inte möjligheten att på något enkelt sätt köpa enbart det nummer av en tidning eller bara den artikel man är intresserad av? Jag har inte upptäckt något sådant enkelt system.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt