Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-kortare-grundskola-for-invandrarbarn/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför kortare skolgång för elever som gett upp”

Lektion i årskurs 8 i Sofia skola på Södermalm i Stockholm.
Lektion i årskurs 8 i Sofia skola på Södermalm i Stockholm. Foto: Jessica Gow

INSÄNDARE. Låt invandrarbarn som kan hitta jobb tidigt avsluta grundskolan i förtid. De är troligen mer betjänta av godkänt i en kortare miniexamen än underkänt i den vanliga svenska grundskolan, skriver Bertil Friman.

Problemen med gängkriminalitet bland invandrarbarn visar i blixtbelysning att den svenska skolan inte förmår hjälpa dessa barn till en plats i det svenska samhället.

Många av dem ger troligen upp tidigt eftersom deras svenska är för dålig för att de ska förstå undervisningen, och för att deras föräldrar inte heller kan hjälpa dem hemma. Med underkänt i grundskolan är vägen stängd till gymnasiet stängd, och det är inte konstigt att en känsla av hopplöshet inträder.

Många av dessa barn, även med skötsamma föräldrar, tar chansen att jobba för kriminella gäng, eftersom ingen annan vill ha dem.

Vore det inte bättre att man öppnade en väg in i samhället som inte går via skolan? Föreställningen att man blir bättre på arbetsplatsen ju längre man går i skolan stämmer inte. Forskning visar att yrkeskompetens är något man tillägnar sig på jobbet och som inte ens är möjligt att lära ut i skolan. Se exempelvis Professor Gunnar Eliassons debattartikel (DN Debatt 7 september 2018) i detta ämne.

Själv jobbar jag som ingenjör och uppskattar att 90 procent eller mer av min yrkeskunskap är utvecklad på arbetsplatsen.

Några menar att det inte finns jobb för unga människor utan examen. Men låt i så fall de invandrarbarn som kan hitta jobb tidigt avsluta grundskolan med bara rudimentära kunskaper i läsning, skrivning i sitt eget språk, samt svensk historia och kultur. De är troligen mer betjänta av godkänt i en kortare miniexamen än underkänt i den vanliga svenska grundskolan.

Då har de chans att bli skötsamma medborgare i stället för att förstöra sina egna och andras liv i kriminella gäng. Om de får lust kan de ges möjlighet att komplettera sin examen senare.