Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-lag-som-skyddar-ammande-kvinnor-fran-ofredande/

DN Åsikt

DN Åsikt. Lagstifta mot trakasserier av ammande kvinnor

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ammande trakasseras. Nu behövs ett lagligt skydd för att kvinnor ska slippa att ofredas under amning.

Det talas mycket om ”moralpoliser” i förorterna. Deras släkting, den svenska ”moralpolisen”, är mer okänd. Att den utövar ett relativt sett lindrigare och mer selektivt förtryck gör inte trakasserierna mer acceptabla.

Förövarna kommer från alla samhällsklasser. På själva nationaldagen blev regionpolitikern Madeleine Jonsson utskälld för amning på en officiell mottagning i Göteborg av en honorärkonsul av svensk härkomst. Som vanligt vågade ingen visa den ammande stöd.

Vittnesmål från ammande som utsatts på liknande sätt vid restauranger, badhus, fik, parker och andra platser är otaliga. Att få mata sitt barn, med flaska eller bröst, borde vara en självklar rättighet, en icke-fråga. Men så är det inte. Främsta argumentet mot de som försöker få amning skyddad i lag att det inte behövs eftersom det inte är olagligt att amma offentligt. Tyvärr är det inte heller olagligt att avvisa en ammande, vilket lämnar fältet öppet för att den mest intoleranta personen sätter ribban.

Det krävs alltför mycket för att en kränkning av en ammande ska kunna leda till åtal. Inte ens med filmbevis har det gått att få personer, som kastat ut ammande och kommit med kränkande kommentarer om hur otrevlig amningen ser ut, åtalade och fällda för ofredande eller förolämpning. Förövarna kan alltså lugnt fortsätta trakassera ammande i trygg förvissning att ytterst få utsatta ens försöker anmäla dem och de fall som anmälts lagts ner, både av polis, diskrimineringsombudsmannen och justtieombudsmannen.

Inte heller kan vi hoppas att förövarna är på utdöende. Tvärtom hårdnar motståndet. I en tidigare undersökning konstaterades att 85 procent av svenskarna tyckte att man bör amma. Bland 15–22-åringarna var dock 75 procent helt eller delvis emot offentlig amning, mot 52 procent bland 56–80-åringarna. Siffrorna avslöjar ett hyckleri, där majoriteten tycker det ska ammas, men många vill ändå slippa se det.

För den ammande innebär detta en tid i exil. Rekommendationen till nyblivna mödrar är enbart amning i sex månader och därefter delamning upp till två år. Det är rätt lång tid att sitta hemma eller smyg-amma på toaletter. Efter första barnet blir det i princip omöjligt. Att amma på språng, i bärsjal eller närmsta sittplats är mer realistiskt.

Hur ofta ser du ammande på stan? Även om man räknar med att några väljer att flaskmata och en del barn kräver avskildhet för att äta blir det fortfarande en stor mängd spädbarn varje år som vi borde kunna se. Men de blir färre för varje år.

Att någon i Sverige år 2018 attackeras för att man matar sitt barn och inte törs amma på offentlig plats, känns det rimligt?

Så här i valår, finns det något parti som öppet törs säga: ”Vi tycker alla ska ha rätt att mata sitt barn på det sätt de väljer och ha ett lagskydd för att slippa ofredas under amning”?

Medförfattare: Madeleine Jonsson (MP), regionpolitiker i Västra Götaland,  Angelica Lundgren Bielinski (M), regionpolitiker i Västra Götaland, och Amanda Nordell (MP), riksdagskandidat från Skaraborg.