Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-mojlighet-att-blockera-sig-fran-att-kopa-alkohol/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför möjlighet att blockera sig från att köpa alkohol”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Många med alkoholproblem önskar inget hellre än att upphöra med sitt drickande. De som vill dricka mindre, men inte förmår undvika impulsköp på Systembolaget, behöver samhällets hjälp, skriver ST-läkaren i psykiatri Adrian Fröjdh.

Rätta artikel

Överkonsumtion av alkohol är ett stort problem i Sverige. Det ökar risken för sjukdomar – som cancer, hjärt-kärlsjukdom och depression – och har negativa sociala konsekvenser i form av förlust av arbete, isolering, misshandel, partnervåld och splittrade familjer. Nästan 500 000 personer i Sverige missbrukar eller har utvecklat ett beroende av alkohol. Det medför betydande kostnader för samhället. 

Alkoholmissbruket och -beroendet i Sverige kostade år 2008, enligt den statliga Missbruksutredningen (2011), 66 miljarder kronor vilket var betydligt mer än exempelvis Försvarsmaktens budget samma år.

Alkoholhaltiga drycker säljs i Sverige sedan 1954 under parollen ”frihet under ansvar”. I Systembolagets uppdrag ingår att informera om alkoholens risker och att inte uppmuntra kunder att köpa mer än de har tänkt sig.

Om försäljningsmonopolet verkligen har en begränsande effekt på den totala alkoholkonsumtionen i samhället kan det – som synes av siffrorna ovan – ge stora samhällsvinster.

Många som har en alkoholproblematik upplever ett stort lidande och önskar inget hellre än att upphöra med sitt drickande. De upplever en inre ambivalens, en kamp mellan alkoholbegäret och en önskan att bli nykter. När alkoholbegäret enkelt kan tillfredsställas förlorar nykterhetslängtan oftast kampen. En sådan enkel sak som en Systembolagetskylt vara det som triggar ett impulsivt handlande och leder till ett återfall. Att försvåra för begäret att ta överhanden kan vara till stor hjälp för den som egentligen vill avstå.

De som vill dricka mindre, men inte förmår undvika impulsköp på Systembolaget, behöver samhällets hjälp. Inom sjukvården erbjuds bland annat läkemedelsbehandling med Antabus, ett läkemedel som medför obehag vid alkoholintag och därför hjälper patienter att undvika alkoholintag. För många skulle dock enklare åtgärder kunna ha god effekt eller stötta annan behandling.

En sådan åtgärd är en frivillig spärr mot inköp. För spelmissbruk finns i dag möjlighet att både begränsa sitt spelande eller helt spärra sitt spelkonto. Det är en enkel åtgärd som inte helt omöjliggör fortsatt spelmissbruk, men i alla fall höjer tröskeln för återfall.

Samhället borde både av humanitära och ekonomiska skäl, försöka hjälpa de människor som vill men har svårt att begränsa sitt drickande genom att införa en möjlighet att på frivillig basis, under en självvald tidsperiod, blockera sig från köp på Systembolaget. 

Det finns flera sätt att implementera en sådan spärr. En möjlighet skulle vara att man vid köp av alkohol på Systembolaget visar upp legitimation och att id-kortets streckkod då körs mot en anonymiserad lista till vilken man frivilligt kan anmäla sig. En annan möjlighet skulle vara ett samarbete med Sveriges banker för att frivilligt stänga av sig från Systembolaget specifikt.

Vi som i vårt arbete har sett alkoholens skadeverkningar och de drabbades kamp mot beroende önskar en utredning som ser över förutsättningarna för att ett sådant system kan införas.