Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-ny-fastighetsskatt-for-glesbygdens-skull/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför ny fastighetsskatt för glesbygdens skull”

Invånare på glesbygden skulle gynnas av en ny fastighetsskatt som tar hänsyn även till servicenivån, anser insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den nuvarande fastighetsavgiften är orättvis. Det är dags att införa en ny fastighetsskatt som gynnar glesbygden, skriver läsaren Bertil Elmvik.

Rätta artikel

När fastighetsskatten avskaffades av Alliansen, ett vallöfte som sannolikt påverkade valutgången 2006, tror jag att de flesta berörda såg detta som en positiv förändring. Vi minns argumenten om de stackars skärgårdsborna, vars fastighetsskatt på grund av höjda taxeringsvärden blev så hög att de inte hade råd att bo kvar. 

En fastighetsavgift med ett tak föreföll vara en god idé. Men i dag, drygt tio år senare, inser de flesta – utom möjligtvis de som bor i de dyraste villorna i storstadsområdena – hur orättvis fastighetsavgiften blivit.

Före val talar politiker om rättvisa, jämlikhet och att hela landet ska leva, men efter valet ser verkligheten annorlunda ut. Invånare i glesbygd och små kommuner drabbas hårt.

Det är dags att införa en ny fastighetsskatt som inte bara beräknas efter fastighetens taxeringsvärde, utan också justeras efter läge i förhållande till service som allmänna kommunikationer, närhet till butiker, postservice och sjukvård. 

I ett sådant system skulle den som bor i glesbygd utan all service kanske slippa skatt helt och hållet. 

Låt skatten bli lägre för dem som är skrivna på fastigheten än för dem som inte är fast boende. Om man förutsätter att stat och kommun ska dra in samma summor som nuvarande fastighetsavgift blir det ganska små skillnader för dem som bor i städer och större samhällen, men en betydande skillnad i glesbygd. 

Detta blir i viss mån en skatteutjämning på individnivå. Och om fastighetsskatten inte ger tillräckligt: behåll värnskatten.