Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-pappografi-for-alla-man-over-50/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför pappografi för alla män över 50”

Operation av prostatacancer. Bild: Eva Tedesjö

Inför pappografi på samma sätt som mammografi. Alla män över 50 borde undersökas för att se om de har prostatacancer, precis som att alla kvinnor kallas till undersökning för att se om de har bröstcancer, skriver S-politikern Kari Parman. 

Rätta artikel

Varje år diagnostiseras 10.000 fall av prostatacancer och 2.500 män dör årligen till följd av denna sjukdom. Detta gör prostatacancer till landets vanligaste cancersjukdom. Därför är det obegripligt att man inte erbjuder regelbundna screeningar av prostatacancer med PSA-prov till män.

Tillsammans med bröstcancer är prostatacancer den vanligaste cancerformen i Sverige. För att upptäcka tidiga former av bröstcancer erbjuds alla kvinnor i åldern 40–74 år regelbundna kontroller.

En tidig upptäckt av cancer kan förhindra att cancer utvecklas och sprider sig. Till skillnad från bröstcancer görs det inte idag några regelbundna kontroller för upptäckt av prostatacancer hos män utan kontroll görs först vid misstanke om cancer.

Länge har man ansett att nackdelarna med ett allmänt program för undersökning av prostatacancer varit större än fördelarna. Det beror på att PSA-testning leder till överdiagnostik och att många män, som inte har en allvarlig prostatacancer, behandlas i onödan.

Prostatacancer är de facto den cancerform som orsakar flest dödsfall bland män i Sverige. Därför borde det vara en självklarhet att sjukvården erbjuder regelbundna screeningar av prostatacancer med PSA-prov till alla män över 50 år.