Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/infor-samhallstjanst-for-nya-medborgare/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför samhällstjänst för nya medborgare”

Foto: Patrik Österberg/TT

INSÄNDARE. Inför obligatorisk samhällstjänst för alla nya svenska medborgare. Det skulle stärka samhällsgemenskapen på samma sätt som den obligatoriska militärtjänsten gjorde tidigare, skriver Christer Strålenhielm. 

”Sverige är ingen kravlös gemenskap.” Så uttryckte sig moderatledaren Ulf Kristersson i sitt tal i Almedalen i Visby i måndags.

Men det är precis vad samhället är i dag. Vi saknar gemenskap och krav för allt för många i samhället. Där vill jag påstå att det var bättre förr.

På den tiden när man fick sitt medborgarskap ställdes flera krav. Då väntade omedelbart militärtjänst för alla nya manliga medborgare mellan 18 och 47 år.

Även tyskar med fem års krigstjänst fick göra svensk värnplikt, utan pardon. Detta skapade gemenskap, integration, samhörighet och gratis kunskaper i svenska språket.

Något liknade borde införas i dag. Vid tilldelat medborgarskap borde det vara lag på både kvinnor och män borde utföra en nationell samhällstjänst på 3-4 månader. Det skulle stärka samhällsgemenskapen.