Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Inför vegetarisk mat på Sveriges ambassader

Vegetarisk buffé framtagen av kockarna Johan Pettersson och Hanna Normark och serverad på restaurang K-märkt. På bilden ses bland annat falafel, friterad blomkål, jordärtskocka och soppa med svamp. 
Foto: Beatrice Lundborg
Vegetarisk buffé framtagen av kockarna Johan Pettersson och Hanna Normark och serverad på restaurang K-märkt. På bilden ses bland annat falafel, friterad blomkål, jordärtskocka och soppa med svamp. Foto: Beatrice Lundborg

Inför vegonorm på alla svenska ambassader runt om i världen. Det är hög tid att Sverige går före andra länder för att få ner köttkonsumtionen och bara serverar vegetarisk mat. Det skulle kunna vara ett viktigt steg för klimatets skull.

Klimatförändringarna skenar. I december konstaterade Frankrikes president Emmanuel Macron att världen håller på att förlora kampen mot klimatförändringarna.

Men över Sverige drar en kraftig vegovåg. Svenska vegoföretag växer så att det knakar. Dessa kan få ytterligare draghjälp om Sverige arbetar metodiskt för att sprida vegovågen internationellt exempelvis genom att införa vegonorm på våra ambassader och generalkonsulat runt om i världen.

Enligt den internationellt uppmärksammade rapporten ”Feeding a Thirsty World”, gjord av Stockholm International Water Institute, måste världen växla över i riktning mot en hållbar växtbaserad kost. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vattenresurser för att producera mat för den förväntade befolkningen år 2050 med nuvarande konsumtionsmönster.

Redan om 20 år kan vi, enligt SMHI, få uppleva hur jordens medeltemperatur passerar det så kallade tvågradersmålet. Dagens unga riskerar att under sina liv få leva med de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Redan 2006 konstaterade FAO, FN:s livsmedelsorgan, i rapporten Livestock’s Long Shadow att det krävs politiska beslut på såväl lokal, nationell och internationell nivå för att komma tillrätta med de omfattande problemen orsakade av djurhållningen.

Enligt FN:s nya miljörapport Global Environment Outlook används tre fjärdedelar av mänsklighetens markanvändning till kött- och mjölkproduktion. FN:s generalsekreterare skriver i förordet att rapporten är den mest omfattande, opartiska och djupgående utvärderingen av sitt slag. Den förordar ett effektivare jordbruk och ändrade konsumtionsmönster. Köttkonsumtionen i världens rika länder pekas ut. Mängden spannmål som boskapen i USA äter är sju gånger större än den mängd som äts direkt av befolkningen.

Trots att det är av största vikt att världen agerar mot animaliekonsumtionen har ingen regering tagit något som helst initiativ för att lyfta upp köttkonsumtionen. Därför är det hög tid att Sverige går före genom att införa vegonorm på att Sveriges beskickningar världen över. Ett nästa steg bör vara att prata om köttkonsumtionen inom ramen för Östersjösamarbetet, EU och FN.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.