Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/inga-skal-att-begransa-kop-av-toapapper/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inga skäl att begränsa köp av toapapper”

Tomt i hyllan för toapapper och hushållspapper i en Ica-affär i Stockholm förra veckan.
Tomt i hyllan för toapapper och hushållspapper i en Ica-affär i Stockholm förra veckan. Foto: Anders Wiklund/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Trots coronakrisen är varutillgången i Sverige fortfarande god. Det finns inga skäl att begränsa köp av toapapper och andra varor som tagit slut i butikerna, skriver Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

I en insändare på DN Åsikt (17 mars 2020) framförs en önskan om att livsmedelskedjorna i Sverige ska begränsa kunders inköp med anledning av att många väljer att fylla på sitt skafferi med livsmedel och vissa hygienartiklar.

De centrala dagligvaruhandelsaktörernas bedömning är att det i dagsläget inte behövs eftersom varutillgången i Sverige fortfarande är god. Det är i dagsläget ingen brist på livsmedel eller till exempel toalettpapper, vilket uppmärksammats av medier.

Men när efterfrågan plötsligt ändras har det varit svårt för tillverkare, grossister och butiker att hinna med. Det är naturligtvis synd när personer som åkt till en butik inte kan handla de varor som finns på inköpslistan.

Men man ska också tänka på att införandet av ransonering är förknippat med utmaningar. Vi ser just nu en fin medmänsklighet i vårt samhälle där till exempel grannar samlar ihop äldre släktingar och bekantas inköpslistor och åker och handlar åt dem samt yngre som beställer hem till sina äldre och sjuka anhöriga via e-handel. Sådana initiativ skulle bromsas av ”begränsningsregler” från dagligvaruhandeln och skulle vara svårt för butikspersonal att förklara.  

Lagerpersonal, transportörer och butikspersonal runt om i landet gör just nu en enorm insats för samhället och kämpar hårt för att se till att hyllorna fylls på. Det är en exceptionell situation vi befinner oss i och förutsättningarna kan plötsligt ändras, men just nu lär vi oss dag för dag hur våra rutiner och processer ska justeras för att butikerna ska upplevas som de var innan coronaoron fick effekter på livsmedelsförsäljningen.