Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 17:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ingen-anledning-att-kasta-yxan-i-sjon/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ingen anledning att kasta yxan i sjön

Det finns ingen anledning att kasta yxan i sjön när det gäller klimatet. Nya uppfinningar och upptäckter varje dag. Gammalt och nytt vetande gör att beroendet av fossila bränslen blir starkt begränsat inom en nära framtid.

”Mänskligheten är inte i närheten av den omställning som måste till om vi ska ha en chans att nå Parisavtalets mål”, skriver Staffan Laestadius. Det är en mycket svepande formulering, som inte tar hänsyn till allt pågående arbete.

Staffan Laestadius påstår att ”den fria marknaden leder till katastrof”. Han vill att vi ersätter denna med ”en synlig hand, en demokratisk välfungerande stat, som hjälper till att lotsa oss bort från undergångskursen”. Hur ska denna text tolkas på annat sätt som argument för någon form av diktatur?

Diktatur är diktatur oavsett motiven för dessas införande. Diktaturen leder till ledarkult, förtryck, inskränkningar av yttrandefriheten, utrensningar, varubrist (i detta fall kanske själva syftet?). Diktatur ger ingen grogrund för framsteg och hållbara lösningar. Utvecklingen i Nordkorea, Kuba och Venezuela är nutida exempel på hur det blir.

Staffan Laestadius skriver: ”Mobilisering för en snabb fossilavveckling borde vara huvudfrågan i valet. Det är i en sådan omställning som framtidsföretagen, jobben och konkurrenskraften kommer att skapas.” I en tankevärld där ”den fria marknaden leder till katastrof” finns ingen plats för företagande och konkurrens. Resonemanget går inte ihop.

Det hoppfulla läget är att i demokratiska länder med fritt utbyte av idéer och fri marknad finns idag en enorm kreativitet och uppfinningsrikedom. Det är inte som Staffan Laestadius skriver att vi ”vet redan det vi behöver veta och kan det vi behöver kunna”.

Tvärtom görs nya uppfinningar och upptäckter varje dag. Gammalt och nytt vetande kommer att göra beroendet av fossila bränslen bli starkt begränsat inom en nära framtid. Nya metoder för alstring och lagring av el-energi är på gång och spelar en viktig roll. Den dystopiska utveckling, som Staffan Laestadius målar upp kommer inte att inträffa. Varningstecknen, främst den globala uppvärmningen, negligeras inte, men det finns ingen anledning att kasta yxan i sjön.