Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ingen-ar-forvanad-over-att-damernas-sm-final-i-ishockey-flyttas/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ingen är förvånad över att damernas SM-final i ishockey flyttas

Foto: Johan Sahlén

Damernas SM-final i ishockey flyttas för att ett herrlag i allsvenskan gick vidare i slutspel. Det är en prioriteringsfråga där herrhockey sätts framför damhockey oavsett nivå och där även ishockeyförbundet blundar.

En SM-final för damer flyttas i sista sekund från Hovet till en liten rink i förorten eftersom att ett lag i herrarnas näst högsta serie gick vidare till kval. Damerna som ju bara får spela tre matcher (istället för sju som herrarna) i sin SM-final av ekonomiska skäl kommer inte få plats med den publik som hade förväntats komma, eftersom att hallen är för liten. Herrarna kan inte spela i Globen – det är för dyrt. Damerna får helt enkelt flytta på sig, och dra in mindre pengar, pengar som skulle kunna användas till att åtgärda sin ekonomi.

 

Svenska ishockeyförbundet fortsätter att klappa sig själva på axeln och hävda att damhockeyn går framåt och att det ”satsas mycket pengar”, men jag skulle vilja hävda att den står på ungefär samma plats och stampar som den gjort sen jag lämnade den. 

 

För drygt 12 år sedan informerades det regerande mästarlaget Mälarhöjden/Bredäng, som då vunnit 7 SM-guld på 8 år, av klubbens styrelse att spel i Europacupen (motsvarighet till Champions League) inte skulle komma på fråga nästa säsong. Anledningen? Dålig ekonomi. Jag vill mig minnas att det mumlades om att herrlaget hade köpt en jacuzzi, ekonomin var för dålig för att låta damerna åka på bortamatch, och att man skulle satsa på herrarna istället. Samtliga spelare i damlaget valde att byta klubb och damlaget lades ned.

 

Vi spolar framåt ett par år, till 2012. Nu var det inte dålig ekonomi som användes för ett argument att särbehandla damishockeyspelare, utan nu var det vår skörhet. När jag började spela herrhockey i division 4 och ville spela utan galler var detta inte tillåtet eftersom att ishockeyförbundet var tydliga med att ”alla damspelare och spelare J18 eller yngre ska bära heltäckande ansiktsskydd”. 

 

Utan korrekt utrustning skulle jag inte vara försäkrad. Jag ringde upp och frågade hur det kom sig att kvinnor jämställdes med barn och icke myndiga, och fick svar tillbaka att det ”inte är vi som har bestämt det” och ”varför ska det vara ett sånt jävla gnäll om det där?!”.

 

Representanten på ishockeyförbundet var irriterad eftersom att den skeva dubbelmoralen kring jämställdhet hade varit på tapeten sedan flera år tillbaka. Anledningen till att damer fortfarande inte får spela utan galler är, som jag förstår det, att våra ansikten är dyrare att försäkra, med antagandet att vi kanske är mer fåfänga än män? Förra säsongen blev jag glatt överraskad att regelboken inte längre anser att kvinnor är barn, men den lyckan försvann när jag insåg att ”dam” fortfarande hamnar på svenska ishockeyförbundets hemsida under samma flik som ”flick”. 

 

När jag 2014 gjorde comeback för Brynäs och förväntades sälja korv under herrarnas matcher, men inte fick titta på dem, eftersom att vi inte fick plats, och inte heller inte använda gymmet när herrarna tränade, hade haft match, skulle ha match, eller bara befann sig där, insåg jag att svensk damhockey ser ut ungefär som den gjort när jag lämnade den. 

 

Att en SM-final flyttas på grund av ett herrlag som inte ens spelar i högsta serien är inget som förvånar någon som har spelat damishockey. 

 

Egentligen handlar det inte om att en match flyttas, att kvinnor inte har rätt till likvärdig utrustning, eller till och med juridiskt har jämställs med barn. Det handlar om en dubbelmoral som sträcker sig långt mycket längre än ett SM-slutspel eller till ishockeyförbundets regelbok.

 

Damernas SM-final flyttas inte av ekonomiska skäl utan den flyttas på grund av ett strukturellt fel i resonemanget kring vad lika förutsättningar är, och jo, det ska vara ett jävla gnäll om det här, tills de som sitter på makt börjar kalla saker för sitt rätta namn:

 

Herrhockeyn kommer alltid att prioriteras framför damishockeyn eftersom att de som kan förändra detta inte har något egentligt intresse av att göra det.