Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ingen-brist-pa-mat-och-lakemedel-for-serber-i-kosovo/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ingen brist på mat och läkemedel för serber i Kosovo”

Kosovo-serber demonstrerar mot införandet av hundraprocentiga tullar mot Serbien i Motrivica den 27 november.
Kosovo-serber demonstrerar mot införandet av hundraprocentiga tullar mot Serbien i Motrivica den 27 november. Foto: Armend Nimani/AFP

Det råder ingen brist på mat och läkemedel för den serbiska minoriteten i Kosovo. Men det är viktigt att Kosovos handelstullar tas bort så att länderna börjar röra sig i rätt riktning, skriver svensk-albanska läsaren Salih Shala.

Rätta artikel

Det domedagsscenario Filip Kostic försöker måla upp i en insändare på DN Åsikt om den rådande situationen i Kosovo är varken realistiskt eller rättvist.

Det råder för det första ingen nöd på matleveranser, läkemedel eller andra förnödenheter. Den serbiska minoriteten har precis som resten av landets befolkning tillgång till läkemedel och matleveranser från hela världen.

Det stämmer att Kosovos regering infört handelstullar gentemot Serbien och Bosnien-Herzegovina som ett svar på den aggressiva isolationspolitik som förs av dessa länder gentemot Kosovo. De har aktivt motarbetat Kosovos medlemskap i FN-organet Unesco och Interpol, två internationella organisationer där ett kosovanskt medlemskap bara gynnar bevarandet av kulturarvet i Kosovo och internationell bekämpning av organiserad kriminalitet. 

Vare sig Serbien eller Bosnien-Herzegovina tillåter varuexporter från Kosovo utan att dessa varor ”märks om” och inte benämner Kosovo som stat. Inte ens texten ”Made in Kosovo” accepteras.

Dessutom förbjuder Serbien även registreringsskyltar för personbilar från Kosovo. De tvingas att ersätta sina skyltar och betala en extra skatt vid gränsen (Kosovo tillåter serbiska skyltar och debiterar ej någon skatt).

Serbien har vägrat genomföra två påskrivna avtal mellan parterna när det gäller elhandel och gemensamma gränsposteringar. Två avtal som både Serbien och Kosovo undertecknat tillsammans med EU, men som Serbien ensidigt vägrar efterfölja trots signaturen.

Listan kan göras lång på den aggressionspolitik som Serbien bedriver gentemot sitt grannland Kosovo, att bägaren till slut rann över bör inte komma som en chock för någon. Faktum är att både USA, EU och många andra länder tidigare infört handelsrestriktioner, embargon och skatter gentemot Ryssland, Kuba, Nordkorea och många andra länder.

Kosovos självständighet strider inte mot internationell lag. Frågan har prövats av Serbien i internationella domstolen i Haag som den 22 Juli 2010 fastslog att Kosovos självständighet inte bryter mot internationell rätt.

Sverige har precis som majoriteten av världens länder erkänt Kosovo som en självständig stat, en överväldigande majoritet av länderna i både EU och Nato har gjort detsamma och likaså den större delen av den resterande delen av västvärlden.

Att Kosovo och Serbien behöver komma till skott med en slutgiltig överenskommelse för att kunna lämna denna destruktiva politik bakom sig och börja röra sig mot EU råder det ingen tvekan om. Det finns inte ett enda EU-land som vill importera en regional konflikt in till unionen.

Det är därför av yttersta vikt att EU tar sitt ansvar och sätter press på samtliga länder i regionen att efterfölja påskrivna avtal, framför allt på Serbien som är det av länderna som redan i dag är en EU-kandidat. En naturlig följd på det blir även att Kosovos handelstullar försvinner och att länderna börjar röra sig i rätt riktning.

Detta är dock bara möjligt om samtliga sidor börjar agera mer ansvarsfullt och inte försöker utmåla sig själva som offer när de själva bär stor skuld till situationen som råder.