Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ingen-ska-tvingas-forsvara-sina-kostval/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ingen ska tvingas försvara sina kostval”

Alla har rätten att välja sin egen kost, skriver insändarskribenten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det ska vara lika okej att välja som att välja bort animaliska produkter, och man ska inte behöva försvara sitt val. Djurrättsaktivister som grupp har inte rätten att bestämma över vad som är rätt kost för individen, skriver läsaren Emelie Nash Gunnarsson.

Rätta artikel

Svar på Michelle Berghälls insändare (11 april): Mjölkprodukter har varit en föda för människan i över tusen år, och det finns inget tvång att dricka mjölk eller äta ost, yoghurt eller smör. Men att säga att det är fredligt att sätta sig på huk och prata med andra människors barn, som kanske leder till att barnen inte vill äta det föräldrarna ger barnet, är långt ifrån okej.

Varför ska denna ideologi gå före ätstörningar, barns och vuxnas behov att få näringsrik mat, det fria valet och industrins rätt att finnas på marknaden på lika villkor med växtbaserade drycker? 

Personligen känner jag tjejer som har fått ätstörningar av att vara veganer. En av dem går nu i terapi för att kunna börja äta mer allsidigt – hon fick fysiska problem av den veganska kosten. 

Det gör ont i själen när jag ser Allan M Lund, chefsbarnläkarehuvudläkaren på Köpenhamns Rigshospital, gå ut med varningar om att små barn far illa av undermålig vegankost. 

Det är dags att man börjar försvara människors rätt att välja vad de vill äta. Det ska vara lika okej att välja som att välja bort animaliska produkter, och man ska inte behöva försvara sitt val.

Om man ändå vill försvara sitt val finns det många argument:

• Man vill inte importera för mycket mat, utan också stödja svenska lantmän. 

• Man vill värna om svensk matproduktion av olika anledningar: jobb, levande landsbygd, beredskap i krissituationer etc. Man vill också värna om svenska traditioner, som till exempel skogslantbruk.

• Genom att äta kött och mjölkprodukter från djur som får gå utomhus hjälper vi till att skydda naturliga miljöer för växter och djur som är utrotningshotade och som behöver öppna landskap, eller skogar med betesdjur, som faktiskt håller på att minska i Sverige. 

• Vi hjälper också till att hålla matjorden levande, något som också är bra för dem som inte äter kött. Det naturliga gödslet från djuren är också väldigt bra om man vill kunna producera ekologiska grönsaker.

Man har ett val som konsument: man kan välja att köpa kött och annat från små gårdar eller välja bort kött och/eller mjölk. Båda valen ska accepteras lika mycket. Men många djurrättsaktivister likställer köttätare med satanister och djurplågare, samtidigt som veganer ska ses som helgon.

Djurrättsaktivister vill att det generellt ska finnas mindre djur och att alla ska vara veganer. Men all vår föda kan inte komma från odlingsfält som pumpas med kemisk gödning eller från råvaror som importeras från andra världsdelar. Många viktiga näringsämnen kan dessutom tas upp mycket lättare från animaliska produkter än från grönsaker och spannmål.

D-vitamin, ett ämne som många har brist på, finns till exempel i feta mjölkprodukter. Det finns inte naturligt i någon dryck som är baserad på växter, och det är inte djurrättsaktivisternas val att pressa hela Sveriges befolkning till att använda kemiska vitaminer och mineraler. 

Låt andra människor få leva i fred och själva välja sin kost.