Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ingenting-kontrolleras-vid-svenska-gransen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ingenting kontrolleras vid svenska gränsen”

Betalstation vid den svenska sidan av Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

INSÄNDARE. Till skillnad från andra EU-länder som Storbritannien, Nederländerna och Tyskland kontrolleras ingenting vid den svenska gränsen. Det konstaterar den före detta säkerhetschefen Tom Setterwall efter en resa genom nordvästra Europa.

For till Storbritannien för att köra hem en bil jag köpt. Ditresan började med passkontroll för att komma in i Danmark. På Kastrup var det passkontroll igen för att komma till flygplatsgaten.

Framme på flygplatsen Stan­sted utanför London fick jag visa passet för inresa i Storbritannien. Hämtade bilen och körde till färjan i Harwich där pass kontrollerades, samt att bilen genomsöktes.

Väl framme i Rotterdam i Nederländerna var det dags att visa passet igen innan jag gav mig ut på motorvägen norrut. Samma sak upprepades på färjan i tyska Travemünde.

När jag körde iland i Malmö kan jag konstatera att det var ”fritt blås” in i landet. Inte en kontroll, inte en uniformerad tulltjänsteman, ingen polis, ingen passkontroll, ingenting!

Många undrar varför inflödet av människor, droger och vapen är så stort till Sverige. Jag är inte en av dem.