Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Inriktningen på Nya Karolinska gagnar inte forskningen

Dagens forskning vid KS handlar om de stora folksjukdomarna – cancer, hjärtinfarkt, stroke, ledgångsreumatism, psoriasis, MS, diabetes. När NKS genomförs kommer vi att tappa en stor del av vårt patientunderlag och får svårare att genomföra vår forskning.

Lars Tocklin har rätt i att Nya Karolinska (NKS) blivit otroligt kostsamt för skattebetalarna. Han har också rätt i sin beskrivning att NKS är tänkt som ett specialistsjukhus för en liten grupp patienter med avancerade sjukdomar. Framför allt planerar man att NKS ska ta hand om svårt sjuka patienter som kräver högspecialiserad vård. Det gäller till exempel traumafall (stora kroppsskador) där olika kirurgiska specialister, intensivvård med mera krävs. Merparten av dagens KS-patienter hänvisas istället till andra sjukhus.

Men det stämmer inte att det är i forskningens intresse som de här förändringarna görs. De kirurgiska tekniker och intensivvårdsresurser som NKS fokuseras kring forskades huvudsakligen fram för flera decennier sedan. Dagens forskning vid KS handlar istället om de stora folksjukdomarna – cancer, hjärtinfarkt, stroke, ledgångsreumatism, psoriasis, MS, diabetes. När NKS genomförs tappar vi en stor del av vårt patientunderlag och får svårare att genomföra vår forskning. ”Nya Karolinska slår undan benen på klinisk forskning” skrev jag och sju andra KS-professorer på DN Debatt för sex år sedan (22/2 2012). Merparten av de problem vi beskrev kvarstår tyvärr i dag.

Även för utbildningen är NKS ett problem. Det blir svårt att utbilda läkare och sjuksköterskor på ett sjukhus med så smal inriktning, de behöver se patienter med vanliga sjukdomar. Karolinska Institutets ledning har påpekat detta för landstinget.

I fallet NKS, som så ofta, har sjukvården, forskningen och skattebetalarna gemensamma intressen. NKS behöver utvidgas, ta hand om fler patienter, och få en riktig akutmottagning.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.