Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 02:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/inse-hur-livet-ser-ut-i-en-storstad/

DN Åsikt

DN Åsikt. Inse hur livet ser ut i en storstad

Kostnaderna för förskola på heltid är mindre än alternativet. Allt samhället kan göra för att undvika skilsmässor, med allt det lidande det medför, är dessutom bra för alla framför allt för barnen.

Rätta artikel

Storstadsfamiljer kan behöva förskola på heltid på grund av hur livssituationen ser ut för småbarnsfamiljer här i Stockholm. Heltid är heller inget tvång utan bara en möjlighet för dem som vill.

Här i Stockholm bor väldigt många barnfamiljer i trånga lyhörda lägenheter där grannar stör sig på lekande barn. Vi saknar också trygga utemiljöer för våra barn som en egen villatomt ger. Många av oss är dessutom inflyttade och saknar helt avlastning från till exempel en mormor eller andra nära. Att sitta i en trång lägenhet med två små barn utan avlastning och med grannar som klagar på barnens lek knäcker många mammor i Stockholm och är definitivt inte bra för barnen.

Att som ammande mamma kunna lämna över till den andre arbetande föräldern att lämna och hämta ett syskon på förskolan kan vara den helt avgörande skillnad för familjen att orka. Allt samhället kan göra för att undvika skilsmässor, med allt det lidande det medför, är bra för alla – framför allt för barnen.

Alternativet till att tillåta förskola på heltid är att kraftigt öka byggandet av allmänna lekparker, men det är dyrt och staden skulle få svårt att skaffa fram pengar till det. Dessutom behövs det en kraftigt ökning av bevakningen av allmänna lekplatser eftersom det tyvärr ofta är platser dit uteliggare, missbrukare med flera dras till på kvällar och nätter. Förstörelsen och nedskräpningen med glassplitter och spyor är stor. Man skulle också behöva ändra byggnormen av lägenheter och göra dem bättre ljudisolerade och tåligare samt öka bostadsbidragen kraftig så att barnfamiljer har råd att bo i dem. Det skulle också kosta väldigt mycket pengar.

Ett annat alternativ till heltid på förskolan skulle vara att acceptera att färre och färre föräldrar bor ihop. För att orka med väljer fler och fler vuxna att bara ha barnen varannan vecka. Vissa familjer klarar det säkert fint, men många gånger är en skilsmässa otroligt slitsam framför allt för barnen. Skilsmässor med vårdnadstvister kostar också pengar för samhället

Alla ni som oroas över kostnaderna för förskola på heltid inse att alternativen är värre både rent ekonomiskt och socialt för barnen.

Jag är så lättad över att jag är en av dem som just fått ha ett äldre barn på förskolan på heltid när jag själv var hemma med nyfödd. Förskolan har naturligtvis inte alls ersatt vårt hem eller mitt ansvar som förälder. Det finns gott om tid att hinna knyta an, mysa, läsa sagor, baka chokladbollar med mera trots förskola på heltid. Mina barn är i dag i 20-årsåldern och jag är väldigt glad och stolt över dem och den fina sammanhållningen vi fortfarande har i vår familj.