Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/installera-kameror-under-vatten-pa-vara-simhallar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Installera kameror under vatten på våra simhallar

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingen ska behöva undvika att besöka våra badhus på grund av rädsla för att bli ofredad. Installera fler kameror, även under vattnet, och låt besökarna visa upp id-handling i entrén. Det är dags att skapa en säker miljö i våra simhallar.

Sedan några år tillbaka går jag och simmar en gång i veckan med mina två små pojkar. Det är mina barns favoritsysselsättning att få komma till Eriksdalsbadet och det är, för oss, en sorg- och konfliktfri tillvaro.

Så är det tyvärr inte för alla: det har kommit flera rapporter om ett stort antal fall av sexuella övergrepp där framförallt unga kvinnor har blivit antastade inne på badhuset. Varje fall är ett fall för mycket.

Vad förövare och offer har för etnicitet, kulturell bakgrund eller storlek på badkläder är helt ovidkommande. På badhuset skall, som i resten av samhället, råda nolltolerans för övergrepp. Man skall kunna vara säker på ett offentligt badhus i Stockholm 2016.

Det finns ingen medborgerlig rättighet att få vara anonym i ett offentligt badhus. En individs frihet får inte innebära en inskränkning av någon annans. Och i dagsläget verkar många vara oroliga för att uppsöka en simhall. Det är inte acceptabelt. En potentiell lösning är att alla som går in på badhuset måste uppvisa id-handling. Badhusen bör snaras installera fler kameror eftersom de kameror som finns uppenbarligen inte har varit tillräckligt effektiva. Kameror bör även finnas under vatten. Filmerna från dessa kan lagras och raderas efter några dagar, enligt samma system som flera taxibolag redan använder sig av.

Filmning och det faktum att alla besökare är identifierbara bör avskräcka till övergrepp på badhus och ifall de ändå skulle inträffa, så kan förövare enkelt identifieras och gripas.

Förra året omkom tretton barn i Sverige i drunkningsolyckor vilket gör det till en av de vanligaste dödsorsakerna för barn. Vid en undersökning genomförd av Svenska livräddningssällskapet uppgav endast 78 % av svarande att de skulle klara av att simma 200 meter efter att ha fallit i vattnet. Att lära sitt barn att simma, helst så tidigt som möjligt, är ett bra sätt att göra dem säkrare. Enligt statistik från Socialstyrelsen så sker 20 % av alla drunkningsolyckor bland barn i simhallar. Det är ytterligare en anledning att skärpa säkerheten i våra badhus.

Kameror under vatten kan göra badhusen säkrare. Både när det gäller att identifierna sexuella övergrepp, och dessutom, med avancerad programvara, kan de också förhindra drunkningar i våra badhus.