Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 20:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/inte-alls-ett-morker/

Insändare

Insändare. Inte alls ett mörker

Resenärer i kollektivtrafiken kommer sannolikt inte ändra sitt beteende. Bättre att se till de ljuspunkter som finns tillhands som till exempel busschaufförerna som hälsar en välkommen ombord på morgonen.

Vad är det som får somliga i vårt samhälle att tycka att bara för att vi kommit in i en ny årstid (som skiljer sig från den förra i för de flesta negativ bemärkelse med mörker och kyla) är vi svenskar speciellt benägna att uppföra oss som om vi gått i ide eller är mer inåtriktade än människor i andra länder eller för den del än under andra årstider?

Jag har aldrig läst insändare/artiklar under våren som lovordar vår plötsliga attitydförbättring på grund av de längre dagarna eller högre temperatur. Jag reser kollektivt till mitt jobb under alla årstider och ser ingen skillnad i människors beteende på varken bussar, pendeltåg eller tunnelbana beroende på årstid. Hur man upplever sina medpassagerare är mest upp till en själv, hur positivt lagd man är till sin omgivning och hur beredd man är på att acceptera förändring. Ingen kommer att prata med dig om du inte själv bjuder till, inte ens under den mest fantastiska sommardag.

Visst är det så att de flesta lever upp under vår och sommar, mest på grund av att att man kanske har mer att se fram emot än under höst och vinter och ingen är väl särskilt glad i att behöva frysa, men man vänjer sig. Även du kommer att komma in i höstlunket när du så sakteliga har accepterat att vi är som vi är här i Sverige. Dom som inte klarar av det flyttar söderut i jakt på något annat.