Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 08:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/inte-gratis-parkera-tvahjulingar-i-andra-lander/

DN Åsikt

DN Åsikt. Inte gratis parkera tvåhjulingar i andra länder

Ingen tycker om att betala för att parkera, men att påstå att det skulle vara något unikt att Sverige inför en parkeringsavgift för tvåhjulingar är inte sant. Även tvåhjulingar ska betala för platsen de tar upp.

Jag har bott i Asien i över ett decennium och i många länder här så fungerar parkeringsavgifter lite annorlunda än i Sverige. I stället för att parkeringsvakterna ger böter går/åker dom runt och sätter parkeringsavgifter på fordon som står parkerade.

Visst, det är billigare att parkera ett fordon med två hjul än ett med fyra, men de måste likväl betala. Om dom inte gjorde det så skulle det vara ännu mera kaos än det är, efter precis som Olle Henriksson skriver har andra länder många gånger fler tvåhjulingar än Sverige.

Jag förstår inte heller resonemanget att tvåhjulingar inte ska betala för platsen de tar upp, eftersom den kunde användas till något annat om det inte var en parkeringsplats. Att skylla på att fordonen används för daglig pendling är ingen ursäkt. Så gör många miljoner människor varje dag där jag bor och ingen klagar på att dom måste betala för att parkera.

Och om Olle Henriksson verkligen ville spara på ytor så kanske han skulle prova att åka med kollektivtrafiken. Då behövs ingen parkeringsplats alls, varken till en tvåhjulingar eller fyrhjulingar. Men det kanske inte var så han menade.