Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/inte-rent-for-att-ni-sopar-matresterna-under-mattan/

DN Åsikt

DN Åsikt. Inte rent för att ni sopar matresterna under mattan...

Förebyggande arbete för att få ner ökande psykosocial ohälsa behövs, inte att neka sjuka ersättning trots att de inte är arbetsföra.

Lars-Åke Brattlund: Er kampanj "Laget Sverige" har en tydlig undermening att många som är sjuka är det för att "lura/utnyttja" systemet. Undersökningar som ni själva utfört visar att endast 0,04% av de som ansöker om sjukpenning/-ersättning gör det utan att vara sjuka. Ännu tydligare att ni tycker detta blir det när Försäkringskassan numera avslår många sjukas ansökningar om ersättning ur sjukförsäkringssystemet, trots att både läkare och arbetsförmedlare inser att personerna inte är arbetsföra. Dessa sjuka människor gör ni bara ännu sjukare. Vissa svälter, blir hemlösa och/eller tar sitt liv.

Att alla myndigheter, organisationer, läkare, arbetsgivare och arbetstagare måste samarbeta är givet för att få ner sjuktalen, men framför allt måste mer förebyggande åtgärder sättas in för att förebygga den ökande psykosociala ohälsan vi ser i västvärlden idag (vilket forskningen sedan två decennier tillbaka klart visar). De skenande sjuktalen de senaste åren är nämligen en direkt konsekvens av detta snabbt ökande av människors psykosociala ohälsa. Det är inte värdigt ett modernt land som Sverige att tro att man kan ”rengöra genom att svepa undan matresterna under mattan”. Det är då inte rent – trots att det ser så ut – utan snart skapas mögel som ger allergier och slutligen brister golvet...