Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/israel-valkomnar-hbtq-personer/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Israel välkomnar hbtq-personer”

Förberedelserna pågår inför finalen i Eurovision Song Contest som hålls i Tel Aviv på lördag. Foto: Jack Guez/AFP

SVAR PÅ INSÄNDARE. Eurovision Song Contest borde förknippas med dans, fest och musik – inte krav på bojkott med förklädda ursäkter för att kritisera Israel som till skillnad från Ryssland välkomnar hbtq-personer, skriver ordföranden Talli David och sex andra representanter för Judiska ungdomsförbundet i Sverige.

Rätta artikel

Under de senaste veckorna har Sveriges deltagande i årets Eurovision Song Contest debatterats i såväl traditionella som sociala medier. Debatten har kantats av krav på bojkott, som i insändaren på DN Åsikt av Gunnar Olofsson (4 maj).

Israel kröntes i fjol till vinnare av Eurovision. Årets final hålls traditionsenligt i vinnarlandet. 

Den långvariga infekterade konflikten mellan Israel och Palestina tvingas miljoner civila leva med dagligen. Meningsskillnaderna om vilka som är ansvariga är många och samtidigt djupt rotade.

Konflikten har många sidor. Det enda alla kan enas om är att det är en fruktansvärd konflikt som behöver se sitt slut.

Samtidigt måste det konstateras att kritikerna nått höjden av dubbelmoral och hyckleri. Eurovision används som ett slagträ av debattörer som hade använt vilken ursäkt som helst för att kunna kritisera staten Israel, oaktat hur obefogad kritiken är. Det är inte seriöst.

Eurovision är en tävling som lockar en bred och blandad publik som förenas i sin kärlek till dans, fest och musik. Genom att publiken kan förenas i sin mångfald har också tävlingen lockat till sig en stor publik bland hbtq-personer. Få länder kan välkomna den publiken så väl som Israel.

Israel huserar inte bara Eurovision i år. Varje år huseras där Asiens största – och Mellanöstern enda – Pride-festival som årligen attraherar över 200.000 besökare.

Som det enda land i Mellanöstern som värnar om hbtq-rättigheter står Israel ut bland sina grannländer. Det är mer än vad en kan säga om hur läget ser ut i länder som Azerbajdzjan och Ryssland, vilka båda har stått värdar för Eurovision. Där förföljs homosexuella på ett systematiskt vis av bristande rättigheter, hot, våld och antaganden av kränkande lagstiftning som anti-gay-lagarna som antogs i Ryssland 2013.

Såväl Azerbajdzjan som Ryssland hamnar i botten när paraplyorganisationen ILGA (International lesbian, gay, bisexual, trans and intersex association) rankar världens länder i hbtq-frågor (Rainbow Europe index). Var fanns protesterna fanns när dessa länder stod värdar för världens största musikunderhållning?

Då sades att underhållning ska särhållas från politik. Men av någon anledning gäller inte denna devis när det kommer till Israel.

Det är dags att sluta upp med dubbelmoralen och hyckleriet. Eurovision i Israel borde förknippas med dans, fest och musik - inte med bojkottskrav och förklädda ursäkter för att få kritisera staten Israel.

Israel som alla andra länder tål att kritiseras – såväl av de inom som de utom landet självt - men möjligheten att kritisera ska dock inte misstas för vilja lufta sitt hat mot landet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Talli David, ordförande för Judiska ungdomsförbundet i Sverige, Benjamin Blecher, vice ordförande, Ellen Nilsson, ledamot, Eliot Moskowitz, ledamot, Sam Loefler, ledamot, David Castellanos, ledamot, och Nina Tojzner, generalsekreterare

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt