Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/italien-maste-fa-hjalp-av-andra-eu-lander/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Italien måste få hjälp av andra EU-länder”

Sjuvårdspersonal utanför sjukhuset i den norditalienska staden Codogno den 22 februari efter utbrottet av det nya coronaviruset covid-19.
Sjuvårdspersonal utanför sjukhuset i den norditalienska staden Codogno den 22 februari efter utbrottet av det nya coronaviruset covid-19. Foto: IPA

INSÄNDARE. Begäran om hjälp från länder som har brist på sjukvårdsmaterial och personal får inte blir obesvarad. Italien måste få hjälp av andra EU-länder för att klara coronakrisen, skriver Elena Raffetti och Pierangelo Sassola från det italienska socialdemokratiska partiet Partito Democraticos avdelning i Skandinavien.

Lokalavdelningarna för det italienska socialdemokratiska partiet Partito Democratico ber om stöd i denna svåra stund för många italienska regioner. Det är viktigt att visa solidaritet och medkänsla till sjukvårdspersonal som kämpar med det nya coronaviruset i de italienska regioner som drabbats, till alla som är sjuka, till invånarna i de kommuner som är drabbade av karantän, till alla frivilligarbetare och framför allt till anhöriga och vänner till avlidna eller svårt sjuka.

På mindre än tre månader har vi gått från några fall av en okänd luftvägsinfektion i den kinesiska miljonstaden Wuhan till ett internationellt läge som ser ut att bli pandemi. De åtgärder som vidtagits är unika i de västerländska demokratiernas historia.

Invånarna i många italienska kommuner har blivit av med sin personliga frihet för allmänhetens bästa. Lombardiet och därefter andra regioner har blivit tvungna att ta hand om utbrott av smitthärdar. Det kan bli nödvändigt med ytterligare åtgärder för att skydda allmänhetens hälsa.

De åtgärder som vidtagits i Italien syftar till att bromsa smittans hastighet och skydda de grupper som är hotade. Det stora antalet fall av smittade på kort tid omöjliggör för den nationella sjukvården att klara av de individuella fallen av coronavirus, men även fall av andra svåra sjukdomar. Detta ökar även smittorisken för sjukvårdspersonalen och förorsakar en typ av vård där endast den som har bäst möjligheter att tillfriskna får tillgång till mer specialiserad behandling.

Som politiskt parti hoppas vi att EU under de kommande månaderna inte kommer att splittras. Resor mellan länderna kan komma att begränsas, flera flyg till och från Italien har redan ställts in.

Vi hoppas att begäran om hjälp från länder som har brist på sjukvårdsmaterial som skyddsmasker, handskar, handsprit och även sjukvårdspersonal inte blir obesvarad av andra länder. Om vaccin eller verksamma mediciner produceras av en del länder hoppas vi att dessa länder delar med sig till andra.

Vi hoppas att andan av solidaritet inom EU även resulterar i konkreta åtgärder. Endast enade kan vi övervinna vårdkrisen som vi plötsligt hamnat i samt motarbeta de fall av rasism och intolerans som förekommer och som drar nytta av människors rädsla.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt