Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Jag avstår från bönen på nationaldagen

Kristendomen bygger på en litterär fantasifigur vars saga nedtecknades för ca 2600-2400 år sedan. Jag avstår från bön på nationaldagen eftersom sagor inte hjälper.

Nej tack, jag avstår från bönen på nationaldagen. Finns det ens en gud som hör bön?

Svaret är att det handlar om en litterär fantasifigur vars saga nedtecknades för ca 2.600-2.400 år sedan. Syftet var att av politiska skäl ena en stam.

Studerar man kristendomen finns det bara i Sverige mer än femtio olika ismer, eller ”kyrkor”, alla med sin version av gudens vilja. Globalt är kristendomen splittrad i över åtta tusen riktningar. En del tror bokstavligt, andra väljer bort stora delar av den ”heliga ”sagan som det gamla testamentet.

Ingen människa med en god moral kan annat än vända ryggen åt den onda envåldshärskare som framträder i bibeln, främst då i det gamla testamentet. Läs till exempel fjärde Mosebokens kapitel 31, verserna 7 till 18.

Döda nu alla barn av manligt kön, och döda alla kvinnor som haft samlag med en man. Men de flickor som inte har legat med någon man skall ni låta leva och behålla för egen del.” (31:17/18)

De citerade bibelorden ovan bör betänkas noga. De tillfångatagna midjanitiska mödrarna tvingades inte bara se sina söner och män dödas, de blev därefter själva genomborrade av svärd och spjut och dog plågsamt. De dog väl medvetna om att deras unga döttrar skulle begagnas som sexslavar av de gudstrogna soldaterna.

Påminner inte så lite om terrorgruppen IS härjningar av i dag, eller hur?

Visst kan orden väljas bort av den med ”rätt tro”, men de står där. Liksom annat som totalt strider mot logiskt vetenskapligt vetande, som till exempel Jesus jungfrufödsel. Enligt all biologisk vetenskap skulle Jesus varit en klon av Maria om orden varit sanna, en identisk kopia av modern.

Albert Einstein ansåg att det var barnsligt att tro på Gud. Gud är bara ”barnslig vidskepelse” och judarna är inte alls hans utvalda folk. Detta fastslår en av historiens mest berömda vetenskapsmän.

Brevet skrev Einstein, som levde 1879-1955, i januari 1954 som svar till filosofen Eric Gutkind, rapporterade dagstidningen The Guardian. Förr har det ansetts att Einsteins åsikter om religion varit mer vacklande.

”För mig är Gud inget annat än ett uttryck för och en produkt av människans svagheter”, förklarar relativitetsteorins fader för Gutkind.

”Bibeln är en samling aktningsvärda men ändå primitiva legender och hur som helst tämligen barnsliga”, fortsätter Einstein och tillägger att ”för mig kan ingen tolkning, hur subtil den än är, ändra på detta”.

Det är okej att vara barnslig, att ha en tro (en tes, ett antagande), men den får inte vara tvingande, påverka människors vardag, skada, skapa hat mot de som är olika eller påverka det politiska styret.

Jag avstår från bönen då sagor på inget vis skyddar eller hjälper.

Jag avstår också från nationaldagsfirandet, men hissar min inofficiella Smålandsflagga och njuter av den svenska sommaren.

Att det går väl för Sverige, vi som bor här, liksom alla andra människor på vår jord vill vi nog alla och verklig etisk medmänsklighet är en långt viktigare fråga än den saga som ofta är etikens motkraft.

 

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.