Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jag-brot-mot-lagen-for-att-det-ar-brattom-nu/

DN Åsikt

DN Åsikt. Jag bröt mot lagen – för att det är bråttom nu

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vi måste bryta oss fria från beroende av fossila bränslen. Och det är bråttom. Sverige är ett rikt land som har goda förutsättningar att ta täten för hållbar utveckling.

Rätta artikel

Förra helgen bröt jag mot lagen. Jag var en av 4000 personer som gick in på Vattenfalls kolkraftsområde i Lausitz, Tyskland. Vår aktion var en del av den globala aktionsvågen Break Free, som uppkommit för att bryta oss fria från beroende av fossila bränslen.

Vår aktion byggde på en bred uppslutning av människor med olika ålder, liv och bakgrund – alla förenade av tron på att en bättre värld är möjlig och av att vi alla ville, med våra kroppar, blockera kolverksamheten under några dygn. Detta för att dra uppmärksamhet till vad som pågår och vad som är på väg att hända. Att sätta sig på järnvägsspår, i gruvor och på kraftverksområden där obehöriga ej äga tillträde är att bryta mot lagen. Varför gjorde vi det? För att det är bråttom.

Jag önskar att vi inte behövde ta till lagbrott för att få något att hända, att vi hade börjat ställa om till hållbarhet för länge sedan. Jag förstår att det innebar en säkerhetsrisk för såväl aktivister som anställda att ha genomfört detta. Jag förstår att det klassas som ett brott att gå in på privat mark. Jag förstår att det är obekvämt att hundratals aktivister väller in och orsakar polisingripande. Jag förstår att frågan är komplex, att den har att göra med mångas levebröd. Och jag hoppas att ingen arbetare blev alltför illa berörd.

Men – här kommer det viktiga: Svensk kolkraft genererar mer koldioxidutsläpp än hela svenska folket tillsammans. 65 miljoner ton koldioxid. Vattenfall planerar att sälja kraftverk till ett bolag som vill utvidga verksamheten. Det finns tillstånd för att öppna fem nya kolgruvor och dessa skulle ge upphov till 1,2 miljarder ton koldioxid vilket motsvarar Sveriges totala övriga utsläpp under 25 år. Svenska Vattenfall äger dessa kraftverk, det betyder att svenska folket äger dem och att regeringen har ansvar för att förvalta dem. Sverige är ett rikt land med goda förutsättningar att ta täten för hållbar utveckling. Vi är ett land som genererar stora mängder utsläpp men som inte drabbas hårt av konsekvenserna. Redan nu kan vi se klimatförändringarnas effekter och värre kommer det bli. Svenska utsläpp utgör ett reellt hot mot människors välmående och överlevnad.

Att ställa om hela samhället till hållbarhet är en svår uppgift. Men att ta ansvar för kolkraften, en av de smutsigaste industrierna, det är faktiskt inte svårt. I dag tisdag debatteras detta i riksdagen och jag anser det vara en avgörande fråga för att Sverige ska behålla trovärdigheten av att vara det föregångland för social rättvisa och hållbar utveckling som vi bör vara.