Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jag-ger-tiggande-eu-migranter-en-chans/

DN Åsikt

DN Åsikt. Jag ger tiggande EU-migranter en chans

Under hösten kommer Stockholms kommunfullmäktige att besluta om min motion (2015:89) där jag föreslår en kortare försöksverksamhet med sysselsättningserbjudanden till tiggande EU-migranter i staden. Orsaken till motionen är att jag anser att människor ska ges en chans att visa vad de går för.

Torsdagen den 18 aug 2016 berättade civilminister Ardalan Shekarabi (S) för DN att regeringen överväger att införa tiggeriförbud i Sverige. Sedan dess har massmedia och Netet fyllts med uttalanden och åsikter från olika befattningshavare och debattörer för eller emot ett förbud, bland annat av av Johannes Widlund här på DN Åsikt. Den gemensamma nämnaren i debatten är dels att man inte anser att den rådande tiggerisituationen är acceptabel, men också att man står helt villrådig kring konkreta förslag till lösningar. Man pratar om EU, om att Rumänien och Bulgarien ska ta sitt ansvar med mera. Likväl går åren bara, och just ingenting händer. Tydligen kräver en lösning av frågan att vi tänker lite utanför boxen.

För egen del la jag i dec 2015 en motion i Stockholms kommunfullmäktige med förslag om att Stockholm, till att börja med i alla fall, genomför en försöksverksamhet i mindre skala som ska bestå i att en grupp EU-migranter erbjuds kortare visstidsanställning med kollektivsliknande villkor. Arbetet kan till exempel bestå i att knacka trottoarer fria från is under vintersäsongen eller att hålla stadens gator och parker fria från skräp under sommaren. En försöksverksamhet som omfattar så lite som ett dussin anställningar under en så kort tid som bara en månad kommer att ge EU-migrantmiljön ett påtagligt resurstillskott – och rimligtvis kommer man i Stockholms stad kunna dra många lärdomar av försöket.

Frågan är komplicerad för kommunpolitiker som bland annat jag själv. Kommunallagen sätter nämligen upp restriktioner för vad en kommun får göra med skattepengarna till förmån för människor som inte har sin fasta hemvist där. Med lite kreativitet är jag emellertid övertygad om att det ska vara möjligt att finna en lösning på dessa juridiska teknikaliteter.

Jag menar att människor förtjänar en chans. Min motion (2015:89) ger några människor en sådan chans.