Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jag-hinner-inte-formedla-jobb-pa-grund-av-byrakratin/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Jag hinner inte förmedla jobb på grund av byråkratin”

Arbetsförmedlingen på Södermalm i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/TT

Som arbetsförmedlare hinner man inte ägna sig åt kärnuppdraget på grund av all administration. Med januariavtalet lär ännu mer personal tas bort de kommande åren, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg.

Rätta artikel

Kontakter ska dokumenteras, dokument arkiveras, samråd göras med facket, så kallade trepartsmöten med kommunen genomföras, privata aktörer kontrolleras och aktivitetsrapporter följas upp. Just det, förmedla jobb ska ju också göras.

Arbetet som arbetsförmedlare har utvecklats till något mer än att förmedla jobb. Andra yrkesgrupper som lärare känner säkert igen beskrivningen. Arbetsförmedlare är fullfjädrade administratörer.

För vad hände med att vårda arbetsgivarkontakter som gör att nyanlända utan kontaktnät kan få en väg in eller som ger den utförsäkrade en chans att hitta en plats tillbaka till arbetslivet?

Organisationen har genomfört positiva förändringar, som uppmärksammats av EU-kommissionen. Men riktig förändring kräver även resurser.

Redan 2014 kunde Saco konstatera att hela 9 av 10 arbetsförmedlare hade hög arbetsbelastning. Det var före flyktingkrisen som inneburit att inskrivna nyanlända nu uppgår till det dubbla.

Riksrevisionen har i en rapport konstaterat att resurserna inte varit tillräckliga. Det finns en gräns för vad en organisation kan mäkta med, och den gränsen passerades för länge sedan. 

Därför är det logiskt att myndigheten inte lyckas fullgöra sitt uppdrag och brister i uppföljningar. Samtidigt visar en granskning att Arbetsförmedlingen förmedlar fler jobb jämfört med för tio år sedan. Vem hade trott det när många spått att sociala medier och bemanningsföretag skulle ta över? 

Dessa siffror som förvånar när känslan som arbetsförmedlare är att man inte hinner med det som allmänheten ser som vårt kärnuppdrag, att förmedla jobb.

Mitt uppdrag är att säkerställa att skattemedel betalas ut till seriösa arbetsgivare och aktörer, att a-kassan kontrolleras, att dokumentationen görs så att rättssäkerheten kan garanteras. Men det tar tid från annat.

Jag är bekymrad över utvecklingen, där åtta av tio inskrivna hör till utsatta grupper och där arbetsgivare vittnar om stora svårigheter att rekrytera.

Sjukfrånvaron inom myndigheten har ökat med hela 43 procent sedan 2012 och är högre än inom både Migrationsverket och Försäkringskassan. Då känns det extra tungt med vetskapen att det kommer fattas 900 miljoner kronor för personalkostnader i år.

I januariavtalet har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att en fullskalig privatisering ska genomföras av myndighetens förmedlingsuppdrag. Ännu mer personal lär skäras ned de kommande åren och kärnuppdraget kan då vara ett minne blott.

Det är väl värt att ha i åtanke att arbetsförmedlares vardag innehåller så mycket mer än att bara hjälpa människor att hitta jobb. Regeringen bör även ha i åtanke hur Arbetsförmedlingen med de bristande resurserna kommer mäkta med att fullgöra sitt myndighetsuppdrag i framtiden när vi knappt gör det i dag.